Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου

“Οιδίπους Πολιτιστική Διαδρομή” της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ευρεία σύσκεψη, με θέμα την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) για τον πολιτισμό στη Στερεά Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Λαμία.Συμμετείχαν ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, ο πρώην Υπουργός και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου “Διάζωμα”, Σταύρος Μπένος, δήμαρχοι της Στερεάς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Πρόκειται για το έργο «Οιδίπους Πολιτιστική Διαδρομή» που έχει στόχο την ανάδειξη τουριστικών προορισμών στην Περιφέρεια Στερεάς.

Ήδη με απόφαση του περιφερειάρχη, το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Στερεά Ελλάδα” 2014-2020, Σχέδιο Δράσης για την “Πολιτιστική, Περιβαλλοντική, Τουριστική Διαδρομή Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας”, προϋπολογισμού 2.500.000,00 €. Η αξιοποίηση της Ολοκληρωμένης αυτής Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) στοχεύει στην οικοδόμηση ενός ισχυρού και  δικτύου  θέσεων και διαδρομών πολιτιστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος σε όλη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Στο δίκτυο αυτό, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε αναγνωρισμένους προορισμούς, όπως  είναι τα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και οι Εθνικοί Δρυμοί, καθώς και οι σημαντικές πολιτιστικές υποδομές που έχουν δημιουργηθεί στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας την τελευταία δεκαετία. Επιπλέον, περιλαμβάνονται όσες παρεμβάσεις υλοποιούνται ήδη στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα» 2014 – 2020.

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε από τους μελετητές του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ η μελέτη σήμανσης και καταγραφής των διαδρομών και των κόμβων της «Οιδίπους Πολιτιστικής Διαδρομής», πάνω στην οποία οικοδομούνται τα κεφάλαια της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) «Πολιτιστική, Περιβαλλοντική, Τουριστική Διαδρομή Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας». Ακόμη, παρουσιάστηκε η ιστοσελίδα της διαδρομής και των ψηφιακών εφαρμογών.

Επιπλέον, έγινε παραγωγική συζήτηση για τις αναγκαίες παρεμβάσεις προσβασιμότητας σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, σε αστικά κέντρα που θα αναδείξουν περαιτέρω τον πολιτιστικό πλούτο της Περιφέρειας και θα αναβαθμίσουν τους χώρους  κάνοντάς τους λειτουργικούς στον επισκέπτη.

Η αξιοποίηση των πολιτιστικών μνημείων συνδέεται με την ανάπτυξη του τουρισμού καθώς όπως τόνισε σε δηλώσεις στα τοπικά μέσα της Λαμίας ο κ. Μπένος, “θα πρέπει η Στερεά να “ξεκολλήσει” από το 2% του (συνολικού τουρισμού της χώρας) που λαμβάνει αυτή την στιγμή…  Αν αναλογιστούμε μάλιστα ότι η Περιφέρεια μας μπορεί να αξιοποιήσει ιστορικά μνημεία όπως οι Δελφοί, οι Θερμοπύλες και δεκάδες ακόμη προορισμούς, βουνό και θάλασσα, θρησκευτικό τουρισμό και  όχι μόνο το 2% είναι πενιχρό μπροστά στις δυνατότητες που πραγματικά έχει ο τόπος”. 

“Η προστασία, προώθηση και ανάπτυξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Περιφέρειάς μας αποτελεί στρατηγική μας επιλογή. Σήμερα, χρηματοδοτούμε μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα μας πάει ένα βήμα πιο πέρα. Πρόκειται για τη ναυαρχίδα της προσπάθειάς μας, για μια ολοκληρωμένη και ολιστική πρόταση από παρεμβάσεις στους αρχαιολογικούς χώρους, στη λογική οικοδόμησης μιας Πολιτιστικής Διαδρομής που δεν αρκείται στο να αναδείξουμε ή να αναβαθμίσουμε τις υποδομές μας. Διασυνδέουμε, προβάλλουμε και μεγιστοποιούμε τα οφέλη από τους θησαυρούς μας: Από ένα Αρχαίο Θέατρο έως ένα καλό κρασί” δήλωσε ο κ. Σπανός.

Πέρα από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ο Σταύρος Μπένος τόνισε ότι το  ΔΙΑΖΩΜΑ έχει δημιουργήσει ένα “καλάθι” χορηγών και δωρητών για να συμβάλλουν στην προσπάθεια ώστε το έργο να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.

Από τη Βοιωτία συμμετείχαν ο δήμαρχος Θηβαίων Γιώργος Αναστασίου και ο αντιδήμαρχος Ορχομενού Μάκης Εμμανουηλίδης.

 

Share.

Leave A Reply