Τετάρτη, 12 Μαΐου

Πανηγυρικός εορτασμός για την απελευθέρωση της Λιβαδειάς

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Επετειακή εκδήλωση για την ευλογία της σημαίας της επανάστασης για την απελευθέρωση της Λιβαδειάς, πραγματοποιήθηκε το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, παρουσία του  Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας, Γεώργιου, του βουλευτή Νίκου Θηβαίου, της αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας Φανής Παπαθωμά και εκπροσώπων των τοπικών φορέων.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος, ο  Μορφωτικός Σύλλογος Λιβαδειάς  και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής με τη συμμετοχή σχολείων της πόλης.

Τον πανηγυρικό εκφώνησε ο δάσκαλος του 3ου Δημοτικού Σχολείου Δημήτρης Τονίδης.

Στο ιστορικό της ημέρας αναφέρθηκε η δήμαρχος Γιώτα Πούλου, η οποία ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

Η κ. Πούλου ανέφερε:

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, όπως κάθε χρόνο, για να αποδώσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στους προγόνους μας που έθεσαν τον εαυτό τους στην υπηρεσία της πατρίδας για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού.

Την 1η Απριλίου 1821 στο Κάστρο της Λιβαδειάς και στην Ώρα (Ρολόϊ), υψώθηκε η σημαία  της επανάστασης κυματίζοντας μετά από εκατοντάδες χρόνια σε ελεύθερη ελληνική γη.

Η πόλη ζούσε στην ένταση της επανάστασης.

Η όψη της ήταν εορταστική, οι καμπάνες ηχούσαν χαρμόσυνα και οι πολίτες, οι ραγιάδες, από όλες τις συνοικίες συνέρρεαν από το πρωί στο Σταροπάζαρο για να γιορτάσουν τη νίκη.

Ο Αθανάσιος Διάκος, απηύθυνε λόγο προς τους Λιβαδείτες μέσα σε ζητωκραυγές και επευφημίες.

Έπειτα όλοι μαζί ήρθαν εδώ, στο ναό της Αγίας Παρασκευής, όπου τελέστηκε κατανυκτική δοξολογία.

Χοροστάτησαν οι επίσκοποι Σαλώνων, Ταλαντίου (Αταλάντης) και Αθηνών και ευλόγησαν την σημαία της επανάστασης, του Αθανάσιου Διάκου που στη μια της πλευρά απεικόνιζε τον Άγιο Γεώργιο να σκοτώνει τον φοβερό δράκοντα και στην άλλη με κυανό μετάξι είχαν κεντηθεί οι λέξεις «Ελευθερία ή Θάνατος» και αποτελεί σύμβολο του απελευθερωτικού αγώνα και κειμήλιο της τοπικής μας ιστορίας.

Δύο μήνες αργότερα η πόλη κατελήφθη ξανά από τους Τούρκους και έμελλε να δοθούν σκληροί αγώνες μέχρι την οριστική απελευθέρωση το 1829.

Κυρίες και κύριοι, αγαπητά παιδιά

Η σημερινή ημέρα, εκτός από ημέρα τιμής και μνήμης προς όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για την ελευθερία, είναι επίσης μία ημέρα ενότητας και περισυλλογής.

Και το μήνυμα που επαληθεύεται διαχρονικά είναι: ότι όταν αγωνιζόμαστε ενωμένοι και προσηλωμένοι στους στόχους μας μπορούμε να ξεπεράσουμε μεγάλες  δυσκολίες και να πετύχουμε μεγάλες νίκες, ακόμα κι όταν είμαστε, καθώς λέει και ο ποιητής ¨μικρός λαός που πολεμά δίχως σπαθιά και βόλια¨.

 

Share.

Leave A Reply