Επισφαλείς συνθήκες εφημέρευσης για τον Σεπτέμβριο, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Θήβας εξαιτίας της υποστελέχωσης υποστελέχωση και των μετακινήσεων γιατρών.
Καλούν τους υπεύθυνους να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την επάνδρωση του Νοσοκομείου και προειδοποιούν ότι “οι πρακτικές της συνεχούς αποδυνάμωσης του Νοσοκομείου, για να έρθει σαν ώριμο φρούτο η συγχώνευσή του ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ”.
Η ανακοίνωση του σωματείου αναφέρει:
Θέλουμε να καταγγείλουμε τις επισφαλέστατες συνθήκες εφημέρευσης που (βάσει του προγράμματος εφημεριών που εγκρίθηκε) θα ισχύσουν για το μήνα Σεπτέμβριο στο Νοσοκομείο μας.
Για ημερήσια προσέλευση 80 περιστατικών κατά μέσο όρο στο Τ.Ε.Π. του Νοσοκομείου θα εφημερεύουν ένας γενικός ιατρός και ένας (μετακινημένος) ειδικευόμενος Παθολογίας, ο οποίος είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να συνοδεύσει κάποια διακομιδή βαρέως πάσχοντως ασθενούς, οπότε να “ξεμείνει” το Τ.Ε.Π. με ένα γιατρό.
Για μέσο όρο 35 νοσηλευόμενων ασθενών στην Παθολογική Κλινική υπεύθυνος στην εφημερία θα είναι ένας μονάχα ειδικός παθολόγος, μιας και οι ειδικευόμενοι παθολογίας αντί να αντιμετωπίζονται ως νέοι και ακόμα εκπαιδευόμενοι συνάδελφοι, “χρησιμοποιούνται” για να μπαλώνουν τρύπες.
Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως εκτός της εργασιακής εξουθένωσης, ο κάθε ιατρός που εφημερεύει σε τέτοιες συνθήκες φλερτάρει ανά πάσα στιγμή με το ιατρικό λάθος. Πόσο μάλλον σε ημέρες που στο Νοσοκομείο μπορεί να μην εφημερεύει χειρουργός, ορθοπεδικός, ακτινολόγος, αναισθησιολόγος, παιδίατρος και που το τμήμα Αιμοδοσίας (ακόμα) δεν έχει λειτουργήσει.
Κανείς δεν παίρνει θέση, από την πλευρά της Διοίκησης, για το ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη των δυσλειτουργιών και των καθυστερήσεων που θα προκύψουν για την εξέταση των ασθενών τόσο στο Τ.Ε.Π. όσο και στην Παθολογική.
Κανείς δεν παίρνει θέση, επίσης, για το ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για το τυχόν ιατρικό λάθος που θα προκύψει.
Κανείς δεν παίρνει θέση για την ταλαιπωρία που θα υφίστανται οι ασθενείς.
Η πολιτική “έχω τρεις θέσεις κενές και προκηρύσσω τη μία” οδηγεί στην κατάσταση που βιώνουμε σήμερα. Η πολιτική “θα συνεχίζω να μπαλώνω μια τρύπα, ανοίγοντας δύο άλλες” μετακινώντας τους ιατρούς από τμήμα σε τμήμα και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, οδηγεί επίσης στη σημερινή κατάσταση.
Όπως και η πολιτική “με ενδιαφέρουν μόνο οι δείκτες παραγωγικότητας του νοσοκομείου”, με ενδιαφέρει η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του (π.χ. εργολάβοι, προσλήψεις με “μπλοκάκι”) και όχι η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει το Νοσοκομείο και οι συνθήκες εργασίας σε αυτό.
Με μια κουβέντα, η πολιτική στην υγεία που ακολουθείται από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις.
Άσχετα εάν υπάρχουν τεράστιες ανάγκες απολύτως δημόσιων και δωρεάν, σύγχρονων και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας στον πληθυσμό της περιοχής μας, κάτι που αποδεικνύεται εξάλλου από τους ασθενείς που προσέρχονται στα Τ.Ε.Π. και από εκείνους που χρήζουν νοσηλείας.
Προειδοποιούμε να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα, ενισχύοντας το Νοσοκομείο και κάνοντας τις απαιτούμενες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να λειτουργεί με όρους ασφαλείας τόσο στην καθημερνή λειτουργία του όσο και στην εφημερία.
Προειδοποιούμε πως οι πρακτικές της συνεχούς αποδυνάμωσης του Νοσοκομείου, για να έρθει σαν ώριμο φρούτο η συγχώνευσή του ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Ο Βουλευτής Βοιωτίας και Υπεύθυνος ΚΤΕ Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος
Μουλκιώτης, έφερε ξανά το Γενικό Νοσοκομείο Θήβας στη Βουλή μέσω αναφοράς για θέματα λειτουργίας του.
Σημειώνει:
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην από 3.09.2024 ανακοίνωση – καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Θήβας οι συνθήκες εφημέρευσης που (βάσει του προγράμματος εφημεριών που εγκρίθηκε) θα ισχύσουν για το μήνα Σεπτέμβριο κρίνονται επισφαλέστατες , μιας και για ημερήσια προσέλευση 80 περιστατικών κατά μέσο όρο στο Τ.Ε.Π. του Νοσοκομείου θα εφημερεύουν ένας γενικός ιατρός και ένας (μετακινημένος) ειδικευόμενος Παθολογίας, ο οποίος είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να συνοδεύσει κάποια διακομιδή βαρέως πάσχοντος ασθενούς, μένοντας έτσι το Τ.Ε.Π. με έναν γιατρό.
Για τους λόγους αυτούς, ο Σύλλογος εκδηλώνει την εύλογη ανησυχία του για τον τρόπο λειτουργίας του νοσοκομείου, για τα προβλήματα, και τους κινδύνους που εγκυμονούνται για ασθενείς και ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό.
Ο Γ. Μουλκιώτης, μεταξύ άλλων δηλώνει: « Δυστυχώς καθημερινά αποδεικνύεται η ουσιαστική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από το δημόσιο σύστημα υγείας. Η Κυβέρνηση εμμένει στην υποβάθμιση του τρόπου λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Θήβας. Έστω και τώρα να σταματήσει η κυβερνητική αναλγησία και η πρόκληση στους πολίτες».