Αποφασισμένοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους είναι οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες της Βοιωτίας μετά και τη νεότερη, άκαρπη, χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, στη Λιβαδειά.
Μετά από 70 ημέρες στο μπλόκο του Διοικητηρίου της Π.Ε Βοιωτίας, δύο συναντήσεις με τον περιφερειάρχη Φάνη Σπανό και τον Αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Ντασιώτη, δύο συνεδριάσεις του Π.Σ στη Λιβαδειά και μια εμβόλιμη στη Λαμία, οι αγρότες βρίσκονται στο “σημείο μηδέν”, όπως δήλωσαν στη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης.
Μια συνεδρίαση που κράτησε 7 περίπου ώρες, ξεκίνησε με την εξώδικη διαμαρτυρία των αγροτών κατά της Περιφέρειας και έληξε χωρίς να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις στα κρίσιμα αιτήματα τους, όπως τέθηκαν από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής αγώνα, κυρίως όσον αφορά στην καταβολή αποζημιώσεων, για τις καλλιέργειες της Κωπαΐδας που δεν αρδεύτηκαν, με ευθύνη της Περιφέρειας.
Μετά τη συνεδρίαση οι αγρότες προχώρησαν σε μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της Λιβαδειάς και το πρωί της Τετάρτης 12/2, απέκλεισαν με τρακτέρ και λουκέτο την κεντρική είσοδο του κτιρίου του Διοικητηρίου.
«Διεκδικούμε αποζημιώσεις για την -από κάθε αιτία- χαμένη τους παραγωγή, όπως και την απρόσκοπτη παροχή νερού από τον Μόρνο μέσω ΕΥΔΑΠ, αλλά και τη μη χρήση των γεωτρήσεων της Χαιρώνειας. Δεσμευόμαστε να έχουμε εγκαίρως νερό από την Υλίκη στα μέσα Απριλίου για να γεμίσουν τα κανάλια και στα τέλη Μαΐου να ποτίσουν με πλωτή και χερσαία άντληση. Οδηγούμαστε σε ένα νέο σύγχρονο και συμμετοχικό μοντέλο διοίκησης της Κωπαΐδας», δήλωσε με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός.
Από τη μεριά του ο αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Γιώργος Ντασιώτης σημείωσε:
«Σταθήκαμε και σήμερα, όπως όλη την περίοδο της κινητοποίησής τους, αλλά και κάθε μέρα, με σεβασμό μπροστά στους αγρότες της Κωπαΐδας. Η στήριξη στα αιτήματά τους είναι ειλικρινής, στο πνεύμα του ρεαλισμού και της σχέσης αλήθειας που έχουμε και θέλουμε να διατηρήσουμε. Θεωρούμε τους αγρότες μας κλάδο που αξίζει τη στήριξή μας, αλλά κυρίως την αλήθεια. Διεκδικούμε μαζί τους όλα τα δίκαια αιτήματά τους και τους ευχαριστούμε που συμβάλλουν στην ανάδειξη των προβλημάτων και στην επιτάχυνση των λύσεων τους. Η βελτίωση των υποδομών και ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας της Κωπαΐδας, αποτελεί σίγουρα μια καλή βάση κοινής επιτυχίας».
Τη στήριξη τους στα αιτήματα των αγροτών εξέφρασαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου καλώντας την περιφερειακή αρχή να αναλάβει τις αντικειμενικές ευθύνες που της αναλογούν, για τη μη άρδευση των καλλιεργειών στην Κωπαΐδα και να καταβάλει τις σχετικές αποζημιώσεις.
“Η μη άρδευση του κάμπου της Κωπαΐδας είναι δική σας ευθύνη, μην παίζετε το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου” ανέφερε στην τοποθέτηση του ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργος Αγγελόπουλος.
Παράλληλα τόνισε ότι εφόσον οι αγρότες προχωρήσουν σε αγωγές κατά της περιφέρειας, οι σύμβουλοι της παράταξης, θα παραστούν ως μάρτυρες κατηγορίας.
Διαπραγμάτευση και εξώδικο διακανονισμό, μεταξύ αγροτών και περιφέρειας, για την καταβολή των αποζημιώσεων, ήταν η πρόταση του π.σ. Κώστα Μαρκόπουλου.
Πρόταση καταβολής των αποζημιώσεων στο 100%, για τις καλλιέργειες που δεν αρδεύτηκαν, με ευθύνη της περιφέρειας, κατέθεσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Κώστας Μπασδέκης, καλώντας την περιφερειακή αρχή να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κονδύλια.
Η νομική διεκδίκηση των αποζημιώσεων, είναι μονόδρομος για τους αγρότες, ανέφερε ο π.σ της ελάσσονος μειοψηφίας, Δημήτρης Κατσούλης, σημειώνοντας ότι η περιφέρεια, ως έχουσα την αποκλειστική ευθύνη για τη διαχείριση της άρδευσης, οφείλει να καταβάλει τις αποζημιώσεις.
Η συνεδρίαση του Π.Σ ολοκληρώθηκε με ονομαστική ψηφοφορία, στην οποία επικράτησε η πρόταση της πλειοψηφούσας περιφερειακής αρχής έναντι της πρότασης των αγροτών, που ψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση.
Στη διάρκεια της ψηφοφορίας αποδοκιμάστηκαν έντονα, από τους αγρότες, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, από τη Βοιωτία.
Στην απόφαση της περιφερειακής αρχής περιλαμβάνονται τα κάτωθι:
– Στηρίζει τα αιτήματα αποζημίωσης και αναπλήρωσης εισοδήματος λόγω απώλειας και αδυναμίας παραγωγής, από κάθε αιτία (ανομβρία, αδυναμία άρδευσης, καύσωνας, ασθένειες φυτών κλπ.). Επικαλείται τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι υπηρεσίες για την απώλεια παραγωγής και προβαίνει στην περαιτέρω ανάληψη πρωτοβουλιών για τη σχετική διεκδίκηση προς τα συναρμόδια υπουργεία, σε συνέχεια και του από 22/1/2025 ψηφίσματος του Περιφερειακού Συμβουλίου.
– Αναλαμβάνει τη δέσμευση παροχής αρδευτικού νερού, από την Υλίκη ως εξής:
- Έως 15/4/2025 τη λειτουργία των 16 αντλιών πλωτής άντλησης, ονομαστικής παροχής 19.200 κ.μ. νερού.
- Σταδιακά (και με συνεχόμενη ροή παραλαβής και εγκατάστασης έως 30/5/2025) την προσθήκη 10 ακόμη αντλιών, επί πλωτής εγκατάστασης, ονομαστικής παροχής 15.000 κ.μ. νερού.
- Η συνολική ονομαστική παροχή άντλησης του συνόλου των πλωτών αντλιών θα είναι άνω των 34.000 κ.μ./ώρα και η πραγματική παροχή πλωτής άντλησης προς τα χερσαία αντλιοστάσια της Υλίκης μεγαλύτερη των 18.000 κυβικών ανά ώρα.
- Παράλληλα με την εγκατάσταση και λειτουργία των ανωτέρω αντλιών, εντατικοποιούνται οι εργασίες μεταφοράς, επισκευών και προμηθειών των απαραίτητων υλικών, προκειμένου να γίνει ανασύσταση του παλαιού πλωτού αντλιοστασίου και να καταστεί λειτουργικό, όσο το δυνατόν γρηγορότερα και σε κάθε περίπτωση με τους κανόνες της επιστήμης και στα χρονικά όρια των νόμιμων ενεργειών.
– Συνεχίζει τις εντατικές επαφές διεκδίκησης συγκεκριμένων και σαφών δεσμεύσεων, από την ΕΥΔΑΠ και την Κυβέρνηση για την εξασφάλιση της άρδευσης της Κωπαΐδας στα πεδία:
- Ανανέωσης σύμβασης για την παροχή αρδευτικού νερού, τουλάχιστον 7.000.000 κυβ. μέτρων, από τον Μόρνο και τη μετατροπή της σε πάγια, αντί της ετήσιας ανανέωσης, κατόπιν αιτήματός μας που ισχύει έως τώρα.
- Διερεύνησης της δυνατότητας (και τεχνικής) για αύξηση της ανωτέρω ποσότητας.
- Μη χρήσης των γεωτρήσεων της ευρύτερης περιοχής της Χαιρώνειας από την «ΕΥΔΑΠ» σε καμία περίπτωση.
– Την εντός 30 ημερών ολοκλήρωση και δημοσίευση σχεδίου μετασχηματισμού της οργάνωσης και διοίκησης της άρδευσης του Κωπαϊδικού πεδίου προς διαβούλευση.
Το σχέδιο θα διαμορφωθεί στις εξής κατευθύνσεις:
- Της θεσμοθετημένης συμμετοχής των φορέων.
- Της καλύτερης οργάνωσης της επιχειρησιακής διαχείρισης.
- Της τεχνολογικής και διοικητικής υποστήριξης της λειτουργίας του.
Παράλληλα, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες (νομικές, διαβούλευσης, αποφάσεων κλπ.) και προς υλοποίηση της κοινής επιθυμίας για συμμετοχική και συλλογική αντιμετώπιση των ζητημάτων της Κωπαΐδας, θα λειτουργήσει άτυπο συμβούλιο, αποτελούμενο, πέραν της Περιφέρειας, από τους Δημάρχους του Κωπαϊδικού Πεδίου, εκπροσώπους των αγροτών και ενδεχομένως και άλλων φορέων, για την επίλυση ζητημάτων της αρδευτικής περιόδου και όχι μόνο.