Ο επικεφαλής της παράταξης “ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ Η ΣΤΕΡΕΑ”, Λουκάς Αποστολίδης παραστάθηκε στο ΣτΕ, ως δικηγόρος των πολιτών της Τανάγρας και συμπαραστάθηκε στον αγώνα του Δήμου Τανάγρας, στην εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης κατά της εγκατάστασης του Χώρο Υγειονομικής Ταφής Βιομηχανικών Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΒΕΑ).
Μετά τη εκδίκαση της προσφυγής την Τετάρτη 6/11, ο Λουκάς Αποστολίδης δήλωσε:
«Δικάσαμε στο ΣτΕ για να βάλουμε STOP στον ΧΥΤΒΕΑ. Και όχι βέβαια για να βελτιωθεί απλά η εγκατάσταση. Οι πάντες γνωρίζουν ότι ο ΧΥΤΒΕΑ θα επιβαρύνει επικίνδυνα τη μόλυνση της ατμόσφαιρας, του υδροφόρου ορίζοντα, την υγεία των κατοίκων, το περιβάλλον και το αστικό οικοσύστημα της περιοχής.
Ο «Γολγοθάς» της εξυγίανσης περιβαλλοντικά, πολεοδομικά, υγειονομικά, στη ευρύτερη βιομηχανική ζώνη του Δήμου Τανάγρας δεν έχει τελειωμό.
Αναδείξαμε ότι το έργο γίνεται ερήμην της τοπικής κοινωνίας. Επισημαίνουμε τις παράνομες κανονιστικές πράξεις που εκδόθηκαν καθ’υπέρβαση της ευρωπαϊκής, συνταγματικής και νομοθετικής νομιμότητας.
Τονίσαμε ότι ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο σήμερα με ψηφίσματα λέει όχι στη θέση εγκατάστασης του ΧΥΤΒΕΑ.
Βέβαια η περιφερειακή αρχή, η πλειοψηφία, δεν αποδέχθηκε την καθολική πρόταση των παρατάξεων για ανάκληση των προσβαλλόμενων πράξεων χωροταξικής τοποθέτησης του νέου ΧΥΤΒΕΑ. Για αυτό ζητήσαμε όχι άλλος εμπαιγμός της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Τανάγρας και της ευρύτερης περιοχής. Η διγλωσσία πρέπει να σταματήσει.
Επισημάναμε στο Δικαστήριο, ότι δυστυχώς οι προσβαλλόμενες πράξεις χωροθέτησης, δεν έλαβαν υπόψη τα δικαστηριακά, νομολογικά δεδομένα, ούτε το νομοθετικό πλαίσιο στο ρου του υδροφόρου ορίζοντα του Ασωπού ακόμη και παρά τις ευρωπαϊκές καταδίκες.
Το ΣτΕ, με σημαντικές αποφάσεις, έχει κρίνει ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες στον
Ασωπό ποταμό, πέρα από την διατάραξη του οικοσυστήματος έχει δημιουργήσει και άμεσο κίνδυνο υγείας των κατοίκων. Το ΣτΕ καλεί την Πολιτεία να επιλύσει γενικότερα το πρόβλημα επεξεργασίας αποβλήτων, με την κατασκευή κεντρικής μονάδας.
Η Κυβέρνηση, το Υπουργείο και η Περιφέρεια αντί να αναλάβουν την ευθύνη σ’αυτή την κατεύθυνση εξέδωσαν πράξεις διοικητικές και κανονιστικές, ανέθεσαν το έργο αυτό στον άμεσα ενδιαφερόμενο επιχειρηματία βαπτίζοντας την πρωτοβουλία αυτή ως στρατηγική επένδυση, μάλιστα με χωροθέτηση
εντός αστικού οικοσυστήματος και στο ρού του υδροφόρου ορίζοντα του Ασωπού.
Προσδοκούμε:
Το δικαστήριο σίγουρα να λάβει υπόψη τις πραγματικές συνθήκες της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της περιοχής, που αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της χώρας. Οφείλει βέβαια να λάβει υπόψη τα νομολογιακά και νομοθετικά δεδομένα για την προστασία της υγείας των πολιτών καθώς και την επιβαρυμένη μόλυνση του Ασωπού.
Ευχαριστώ τους πολίτες και το Δήμο Τανάγρας, που μου δώσαν τη δυνατότητα να παραστώ ως συνήγορος τους στο κρίσιμο πρόβλημα περιβάλλοντος και ζωής στην περιοχή.