Τρίτη, 19 Ιανουαρίου

“Περί Κινέζων” και άλλων…

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ανεβασμένοι τόνοι και καυστικά σχόλια περί “Κινέζων” σημειώθηκαν στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, μεταξύ του περιφερειακού συμβούλου Βοιωτίας, Κώστα Σωτηρόπουλου και της αντιπεριφερειάρχη, Φανής Παπαθωμά.

Αφορμή στάθηκε επίκαιρη ερώτηση του πρώτου σχετικά με “αδικαιολόγητες καθυστερήσεις”  στην κατασκευή νέων οδικών κόμβων στην Π.Ε Βοιωτίας, προϋπολογισμού 3, 5 εκατ. ευρώ, από τις οποίες, προέκυψε, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, ζημία 650.000 ευρώ για το Δημόσιο.

Πρόκειται για έργο, η δημοπράτηση του οποίου ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2018, κατακυρώθηκε στη μειοδότρια εταιρία ΕΡΓΟΔΟΜΙΚΗ ΒΟΙΩΤΙΑΣ, με έκπτωση 70,14% και κατέληξε το Δεκέμβριο του 2019, στην τρίτη μειοδότρια εταιρία  ΟΔΟΣ ΑΤΕ, με έκπτωση 51,54%, καθώς η πρώτη εταιρία απέσυρε την προσφορά της επικαλούμενη λήξη του χρόνου ισχύος της.

Τέσσερα ήταν τα καίρια ερωτήματα που έθεσε ο κ. Σωτηρόπουλος και συγκεκριμένα:

  1. Ποιος ευθύνεται για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις από της οποίες προέκυψε τεράστια οικονομική ζημιά του Δημοσίου;
  2. Γιατί δεν επαναδημοπρατήθηκε το έργο, αλλά αντίθετα η υπογραφή της σύμβασης προχώρησε με καταφανώς ασύμφορο τίμημα;
  3. Θα διερευνηθεί τυχόν ύπαρξη σχετικών ποινικών ευθυνών αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων με διαβίβαση του φακέλου του έργου στον εισαγγελέα;
  4. Ποια εταιρεία εκτελεί τελικά το έργο; Η ΕΡΓΟΔΟΜΙΚΗ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ή η ΟΔΟΣ ΑΤΕ;

Στην απάντηση της η Αντιπεριφερειάρχης, Φανή Παπαθωμά, υποστήριξε ότι τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες στη δημοπράτηση του έργου και επικαλέστηκε τέσσερις ομόφωνες αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας και δύο εγκρίσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Απέφυγε ωστόσο να απαντήσει εάν υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δύο εταιριών, στην κατασκευή του έργου.Το ίδιο έπραξε και σε ραδιοφωνική της συνέντευξη στο ΣΕΙΡΙΟ fm, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να γνωρίζει τις συνεργασίες μεταξύ των εργολαβικών εταιριών.Όσον αφορά τις καθυστερήσεις, στην όλη διαδικασία, τις απέδωσε, κυρίως, στη συνταξιοδότηση του Δ/ντη τεχνικών υπηρεσιών της Π.Ε Βοιωτίας και στη μετάβαση στη νέα περιφερειακή αρχή.

Στα τρωτά σημεία  του υπάρχοντος νομικού πλαισίου, που διέπει τις δημοπρατήσεις έργων, απέδωσε τις καθυστερήσεις ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, θεωρώντας ότι και η έκπτωση του 51,54% είναι καλή.

Η συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο, για το θέμα, διανθίστηκε με φράσεις περί Κινέζων. Με τη φράση στην Κίνα κατασκευάζονται νοσοκομεία μέσα σε λίγες μέρες, ξεκίνησε την ερώτηση του ο Κ. Σωτηρόπουλος, χαίρομαι που δεν είμαι Κινέζα απάντησε η κ. Παπαθωμά.

Κατά τα λοιπά, στο πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο  της χρονιάς πραγματοποιήθηκε η εθιμοτυπική κοπή της βασιλόπιτας την οποία ευλόγησε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών.

Το τυχερό φλουρί πέτυχε ο περιφερειακός σύμβουλος της μειοψηφίας Δημήτρης Αναγνωστάκης.

Επίσης το Περιφερειακό Συμβούλιο προέβη στη συγκρότηση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης Στερεάς Ελλάδας ενώ αποφάσισε και τη χρηματοδότηση σειράς τεχνικών έργων, μέσω του Προγράμματος  Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας, όπως:

  • η κατασκευή νέας οδού και καινούργιας γέφυρας στο Παύλο του Δήμου Ορχομενού.

 

Share.

Leave A Reply