Πέμπτη, 15 Απριλίου

Προσέξτε το κινητό σας – Πώς θα αποφύγετε κακόβουλα λογισμικά στην ενημέρωση συστήματος για android

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το Android μπορεί να είναι το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα στον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και αγαπημένο στόχο των χάκερς.

Για όλα… φταίει ένα νέο κακόβουλο λογισμικό που εγκαθίσταται στο smartphone, εάν ο χρήστης κάνει λήψη της εφαρμογής System Update από καταστήματα τρίτων. Δεν πρόκειται όμως για μία ενημέρωση συστήματος, αλλά για ένα λογισμικό υποκλοπής spyware που μπορεί να ελέγξει τη συσκευή, συλλέγοντας παράλληλα τεράστιο αριθμό προσωπικών δεδομένων.

Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα wifinews.gr, το κακόβουλο λογισμικό είναι ένα Trojan Remote Access (RAT) που λαμβάνει και εκτελεί εντολές από έναν διακομιστή εντολών και ελέγχου (C&C). Οι ειδικοί του Zimperium ανακάλυψαν μια τεράστια ποικιλία “χαρακτηριστικών”. Το λογισμικό υποκλοπής spyware μπορεί να διαβάσει μηνύματα, SMS, ιστορικό κλήσεων και επαφές, να έχει πρόσβαση σε φωτογραφίες, βίντεο, σελιδοδείκτες, ιστορικό περιήγησης και ειδοποιήσεις, εγγραφή βίντεο και κλήσεων, αναζήτηση αρχείων, κλοπή πληροφοριών συσκευής και παρακολούθηση GPS θέσης. Η εφαρμογή δεν είναι ορατή επειδή δεν εμφανίζεται το εικονίδιο της.

Η δυνατότητα spyware ενεργοποιείται όταν ο χρήστης λαμβάνει ένα SMS, προσθέτει μια επαφή στο βιβλίο διευθύνσεων ή εγκαθιστά μια νέα εφαρμογή. Κατά τη διάρκεια μιας κλήσης, η εγγραφή ξεκινά αυτόματα. Στη συνέχεια, το αντίστοιχο αρχείο ZIP αποστέλλεται στον απομακρυσμένο διακομιστή και διαγράφεται αμέσως από το smartphone για να μην αφήσει ίχνη.

 

Share.

Comments are closed.