Αγωγή κατά της Ιταλίας κατέθεσε η Γερμανία στις 29 Απριλίου στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) για πολεμικές αποζημιώσεις που σχετίζονται με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως ανακοίνωσε το δικαστήριο του ΟΗΕ που εδρεύει στη Χάγη.
Η κατάθεση αναφερόταν σε απόφαση του δικαστηρίου του ΟΗΕ το 2012, σύμφωνα με την οποία οι αστικές αγωγές θυμάτων Ναζί δεν μπορούσαν να ασκηθούν κατά της Γερμανίας σε ξένα δικαστήρια. Στην πρόσφατη αγωγή της, η Γερμανία ισχυρίζεται ότι έχουν κατατεθεί πολλές νέες υποθέσεις εναντίον της χώρας σε ιταλικά δικαστήρια για αποζημιώσεις σχετικά με τα εγκλήματα πολέμου των Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Γερμανία ζήτησε από το δικαστήριο να απαιτήσει από την Ιταλία να διασφαλίσει ότι τα δικαστήρια της «δεν θα εξετάζουν πλέον αστικές αγωγές κατά της Γερμανίας που βασίζονται σε παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που διέπραξε το γερμανικό Ράιχ μεταξύ 1943 και 1945».
Η Χριστίνα Σταμούλη, νομικός και διαχειρίστρια του Αρχείου του νομικού και άλλοτε Νομάρχη Βοιωτίας, Γιάννη Σταμούλη, αναφέρει τα εξής σχετικά με τη νέα προσφυγή της Γερμανίας:
«10 χρόνια μετά την έκδοση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας επανέρχεται, για το θέμα των υποχρεώσεών της, τις οποίες επιμένει να αφήνει ανεκπλήρωτες!
Την Παρασκευή 29 Απριλίου 2022, κατέθεσε νέα προσφυγή, κατά της Ιταλίας ζητώντας, παράλληλα, ασφαλιστικά μέτρα για να σταματήσει τις επιπτώσεις των αναγκαστικών μέτρων που πολλαπλασιάζονται σε βάρος της, στην γειτονική χώρα.
Στον δρόμο που χάραξε το Δίστομο, πλήθος υποθέσεων ιταλικού ενδιαφέροντος παράγουν νέες απαιτήσεις σε βάρος της Γερμανίας. Η Ελλάδα οφείλει να αντιδράσει και να εμφανιστεί στο προσκήνιο. Να υποστηρίξει τους πολίτες της αντί να επιβάλλει δικαστικό ένσημο στις αγωγές τους. Χρειάζεται, η αναζήτηση, η χάραξη και η υποστήριξη δομημένης και αποτελεσματικής συνολικής στρατηγικής, η ενημέρωση της ελληνικής κοινής γνώμης και η επιστημονική τεκμηρίωση των ελληνικών αξιώσεων. Απαιτούνται νέες νομικές κατασκευές, άλλως η διεκδίκηση πεθαίνει μαζί με τους επιζήσαντες των θηριωδιών.
Το πρωτοπόρο Δίστομο μοιάζει εγκαταλελειμμένο. Οι αρμόδιοι φορείς εμφανίζονται ανεμικοί και αναποτελεσματικοί. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, στην οποία οι Διστομίτες εμπιστεύθηκαν την εκπροσώπησή τους, οφείλει να ενημερώσει λεπτομερώς για το τι έκανε, στα 15 χρόνια μετά το θάνατο του εμπνευστή και πρωτοπόρου Γιάννη Σταμούλη.
Η Γερμανία οφείλει να κατανοήσει ότι η αλαζονεία δεν μπορεί να συνυπάρξει με τη Δικαιοσύνη και τη Συγχώρεση και πως αν δεν θέλει δικαστικές κινήσεις, θα πρέπει να προσέλθει σε ειλικρινή διάλογο!»