Δευτέρα, 17 Μαΐου

Προτάσεις ΠΕΔ Στερεάς για την Κωπαΐδα

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας  ο Δήμαρχος Λοκρών και Μέλος του ΔΣ, κ. Λιόλιος έλαβε τη σύμφωνη γνώμη του Σώματος κι έθεσε προς συζήτηση, εκτός ημερησίας διάταξης, το θέμα των πλημμυρισμένων εκτάσεων στην Κωπαΐδα.

«Με αγανάκτηση και πικρία διαπιστώνουμε καθημερινά ότι η Περιφερειακή Αρχή δεν έχει προβεί σε κανένα μέτρο ή τουλάχιστον σε κανένα αποτελεσματικό μέτρο, για να είμαι ακριβοδίκαιος, για την αποστράγγιση της Κωπαΐδας. Αποτέλεσμα; Η φυτική παραγωγή να καταστρέφεται, οι αγρότες να αδυνατούν να καλλιεργήσουν τα κτήματά τους, τα εισοδήματά τους να μηδενίζονται και οι υποχρεώσεις τους να σωρεύονται. Πρέπει να υπάρξει άμεσα κινητοποίηση από την Περιφέρεια για να λυθεί το πρόβλημα, έστω την ύστατη ώρα και παράλληλα, το ίδιο άμεσα, θα πρέπει να κινηθούν τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ για να καταγράψουν τις ζημιές και να προβούν σε αποζημιώσεις», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λιόλιος.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η Δημοτική Σύμβουλος Λεβαδέων, κα Κοσκοβόλη, η οποία είπε: «Στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, το τελευταίο διάστημα, έχουμε αναδείξει επανειλημμένα το πρόβλημα, που έχει προκύψει από τις πλημμυρισμένες αγροτικές εκτάσεις της Κωπαΐδας και έχει ως συνέπεια την απώλεια εισοδήματος από τους αγρότες και μάλιστα από κοινού με τις μειοψηφικές παρατάξεις. Για την επίλυση του προβλήματος έχει ζητηθεί η συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο με την παρουσία του αρμόδιου εκπροσώπου της Περιφέρειας. Στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση σύσκεψης για τον σκοπό αυτό με την Περιφέρεια, ώστε να υπάρξει συντονισμός διαχείρισης του θέματος και με τους άλλους ομόρους ΟΤΑ».

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ., κ. Υπερήφανος επεσήμανε: «Η περιοχή ήρθε αντιμέτωπη με ακραία καιρικά φαινόμενα και γι’ αυτό έχει κηρυχθεί μάλιστα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Είναι αναγκαία η συνεργασία των όμορων Δήμων με την Περιφέρεια για να υπάρχει συντονισμός και να εκπονηθεί ένα σχέδιο για την ορθή διαχείριση του Κωπαϊδικού Πεδίου».

Σε συνέχεια των παραπάνω και μετά από διαλογική συζήτηση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος.

 Ψήφισμα της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας για το πρόβλημα των πλημμυρισμένων αγροτικών εκτάσεων στην Κωπαΐδα.

Δεδομένης της άκρως προβληματικής κατάστασης στην Κωπαΐδα με τις πλημμυρισμένες εκτάσεις, που δεν επιτρέπουν στους αγρότες να καλλιεργήσουν τα κτήματά τους, με αποτέλεσμα να υφίστανται οικονομική καταστροφή, θα πρέπει άμεσα:

  1. Η Περιφέρεια να αναλάβει ενέργειες για να δοθεί μια αποφασιστική λύση στο πρόβλημα.
  2. Να υπάρξει συνεργασία της Περιφέρειας με τους Δήμους, που «ακουμπούν» στην Κωπαΐδα, καθώς και με εκπροσώπους των αγροτών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή για την εκπόνηση ενός Σχεδίου για την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση του Κωπαϊδικού Πεδίου, με στόχο την αποφυγή παρόμοιων προβλημάτων στο μέλλον.
  3. Να υπάρξει κινητοποίηση των κλιμακίων του ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών και την έναρξη της διαδικασίας καταβολής αποζημιώσεων.

 

Share.

Leave A Reply