– Επειδή, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι κατά παρέκκλιση εγκρίσεις συνδέονται με την κατηγορία στην οποία ανήκει το σχολείο, τον αριθμό τμημάτων γενικής παιδείας και τον αριθμό των μαθητών στο τμήμα. Οι κατηγορίες σχολείων (Α, Β, Γ, Δ, Ε, ΣΤ, Ζ, Η, …) συνδέονται με την γεωγραφική περιοχή το σχολείου και την προσβασιμότητα σε αυτό. Στις πρώτες κατηγορίες ανήκουν οι αστικές και ημιαστικές περιοχές.
Πρόταση Ψηφίσματος κατά των συγχωνεύσεων σχολικών τμημάτων στη Στερεά Ελλάδα, κατέθεσε η “Ενωτική Περιφερειακή Κίνηση” – Απόστολος Γκλέτσος, με εισηγητή τον Περιφερειακό Σύμβουλο Γιάννη Αλεξίου.
Η παράταξη αφού χαρακτηρίζει αδιανόητο, μετά το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς, μαθητές να πρέπει “να εγκαταλείψουν τις σχολικές μονάδες τους και να ταξιδέψουν χιλιόμετρα” σε άλλο σχολείο, καλεί όλους τους περιφερειακούς συμβούλους να στηρίξουν το ψήφισμα.
Το ψήφισμα αναφέρει τα κάτωθι:
Το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε «εξορθολογισμό» του αριθμού των τμημάτων για να επιτευχθούν καλύτερα εκπαιδευτικά αποτελέσματα, όπως δήλωσε ο Υπουργός κ. Πιερρακάκης.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας είναι κάθετα αντίθετο με τις αντιπαιδαγωγικές και αντιεκπαιδευτικές αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας που οδηγούν στην επιβάρυνση της ποιότητας της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
– Επειδή, από τις σχετικές αποφάσεις του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α διαπιστώσαμε ότι εγκρίθηκαν τμήματα προσανατολισμού ακόμη και σε σχολεία που βρίσκονται σε αστικές/ημιαστικές περιοχές με 1, 2, 3 και 4 μαθητές σε τμήματα προσανατολισμού, με το οποίο και συμφωνούμε.
– Επειδή, στη Περιφέρεια μας υπάρχουν σχολικές μονάδες ακόμη και κατηγορίας ΣΤ που ΔΕΝ έχουν εγκριθεί τα ολιγομελή τους τμήματα.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας απαιτεί από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας και τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας να ακυρωθούν όλες τις συμπτύξεις και συγχωνεύσεις τμημάτων που αφορούν σε σχολεία των Δήμων της Περιφέρειάς μας και να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα που έχουν αποσταλεί προς έγκριση.
Οι αποφάσεις αυτές αποδεικνύουν την έλλειψη οργάνωσης του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. αφού με το χτύπημα του κουδουνιού της νέας σχολικής χρονιάς ζητούν από μαθητές και μαθήτριες να αλλάξουν σχολικές μονάδες ενώ η κάλυψη των εξόδων μετακίνησης από την Περιφέρεια είναι μια διαδικασία που μπορεί να χρειαστεί και μήνες για να ολοκληρωθεί.
Ταυτόχρονα, με την μη έγκριση των ολιγομελών αποδυναμώνονται τα τμήματα Γενικής Παιδείας (σε αρκετές περιπτώσεις σε ποσοστό 20% – 25%) ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι μετακινήσεις μαθητών δημιουργούν ανάγκη νέου τμήματος στο σχολείο υποδοχής.
Τέλος, καλούμε το Υπουργείο να μεριμνήσει για την κάλυψη όλων των λειτουργικών αναγκών, των κτιριακών υποδομών και των κενών θέσεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό.