Η πολυδιαφημισμένη, από την κυβέρνηση, Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, αποδεικνύεται “δώρον άδωρο” για πολλούς ανάπηρους που δεν μπορούν να προχωρήσουν στην έκδοσης της λόγω μη ψηφιοποίησης των αποφάσεων πιστοποίησης αναπηρίας από Υγειονομικές Επιτροπές εκτός ΚΕΠΑ.
Το θέμα έθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Βοιωτίας Γιώργος Μουλκιώτης, με ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας την άμεση άρση του “απαράδεκτου αποκλεισμού ατόμων με πιστοποιημένη αναπηρία από οποιαδήποτε παροχή συνδέεται με την Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας”.
Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι στις 21 Νοεμβρίου 2022, μέσω κοινής ανακοίνωσης Τύπου των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η κοινή γνώμη πληροφορήθηκε ότι ξεκινά η λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας που θα μπορεί να αποθηκεύεται και στο κινητό τηλέφωνο. Όπως τονίστηκε, η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας θα είναι ένα αποδεικτικό στοιχείο για όλες ανεξαιρέτως τις δημόσιες υπηρεσίες, χωρίς οι τα άτομα με αναπηρία να αναζητούν συνεχώς καινούρια πιστοποιητικά αναπηρίας για κάθε επαφή τους με το Δημόσιο.
Τονίζεται επίσης ότι, ωστόσο, προέκυψε μια σοβαρή παθογένεια, που αφορά στην αδυναμία έκδοσης Κάρτας Αναπηρίας για αρκετούς πολίτες, λόγω μη ψηφιοποίησης των αποφάσεων πιστοποίησης αναπηρίας από Υγειονομικές Επιτροπές εκτός ΚΕΠΑ. Συγκεκριμένα, πολλά άτομα με αναπηρία διαθέτουν πιστοποίηση ποσοστού αναπηρίας από Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές όπως ενδεικτικά του Στρατού, του Ναυτικού, της Αεροπορίας, της Ελληνικής Αστυνομίας ή του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίες δεν είναι διαθέσιμες σε ψηφιακή μορφή και αδυνατεί να της ανασύρει ηλεκτρονικά το σύστημα, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή για εκείνους η έκδοση Κάρτας Αναπηρίας. Τέλος, η μη κατοχή Κάρτας Αναπηρίας, αποκλείει τους προαναφερόμενους πολίτες από οποιαδήποτε παροχή συνδέεται με την εν λόγω Κάρτα και τους υποχρεώνει να συνεχίσουν να επιδεικνύουν την απόφαση πιστοποίησης αναπηρίας, εκθέτοντας τα προσωπικά τους δεδομένα, σε πληθώρα υπηρεσιών που ζητούν απόδειξη της αναπηρίας τους και επίσης τους στερεί το δικαίωμα εξυπηρέτησης κατά προτεραιότητα από όλες τις υπηρεσίες.
Κατόπιν αυτών, οι αρμόδιοι υπουργοί καλούνται να απαντήσουν:
- Με ποιον τρόπο και με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προτίθενται να αντιμετωπίσουν την εν λόγω παθογένεια που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της Κυβέρνησης και έχει ως αποτέλεσμα πολλά άτομα με αναπηρία, τα οποία διαθέτουν πιστοποίηση που δεν είναι διαθέσιμη σε ψηφιακή μορφή, να αποκλείονται από έννομα δικαιώματά τους.
- Πώς θα αντιμετωπίσουν τις πάσης φύσεως βλάβες ως προς την μη απολαβή των προβλεπόμενων ωφελειών των δικαιούχων με πιστοποιημένη αναπηρία από διαφορετικές, πλην των ΚΕΠΑ, επιτροπές.