Σάββατο, 8 Μαΐου

Πυρ ομαδόν για την ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Με αποδοκιμασία και σκληρές ανακοινώσεις υποδέχθηκαν κυβέρνηση και κόμματα την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ στο Βελλίδειο. Για «εφιαλτικό πολιτικό μείγμα Πινοσέτ και Θάτσερ» κάνουν λόγο το Μέγαρο Μαξίμου και ο ΣΥΡΙΖΑ. Κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ από την αντιπολίτευση.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ένα μνημόνιο ΔΝΤ που θα οδηγήσει την Ελλάδα πίσω στο ΔΝΤ», ανέφερε η ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού, συμπληρώνοντας ότι «ο υπουργός των Κυβερνήσεων της ανεργίας, της ύφεσης και της κοινωνικής καταστροφής, ο γόνος της οικογένειας που πρωταγωνίστησε στην οικοδόμηση του πελατειακού κράτους, των σκανδάλων και της χρεοκοπίας επιβεβαίωσε σήμερα τη φήμη του κοινωνικού ολετήρα που τον συνοδεύει, υποσχόμενος ένα εφιαλτικό πολιτικό μείγμα Πινοσέτ και Θάτσερ».

«Στην πραγματικότητα δημιουργεί ένα δημοσιονομικό χάος για να κάνει δώρα στην οικονομική ολιγαρχία», συνέχισε στο ίδιο ύφος του Μαξίμου, τονίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι:

  • θα χαρίσει τις εισφορές των εργαζομένων στις ιδιωτικές εταιρείες και στα funds για να δημιουργήσει ένα ασφαλιστικό Πινοσέτ – βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής ασφάλισης,
  • θα εκχωρήσει τις δημόσιες υπηρεσίες στα ιδιωτικά συμφέροντα,
  • θα επιβάλλει ένα μοντέλο ανάπτυξης τύπου Ολυμπιακών Αγώνων που μας κόστισε μερικές δεκάδες δις ευρώ ,
  • θα περικόψει τον προϋπολογισμό της παιδείας για να δώσει χώρο πάλι στους ιδιώτες.
  • θα περικόψει τα κοινωνικά επιδόματα για να τα εντάξει στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης – επανέλαβε δηλαδή και εδώ την πρόταση του ΔΝΤ.,
  • θα κάνει μειώσεις φόρων στις μεγάλες επιχειρήσεις και μετά θα τις παρακαλέσει να προσέχουν τους εργαζόμενους τους με μια «συμφωνία αλήθειας».

Την ίδια στιγμή, «δεν είπε κουβέντα για τους συμβασιούχους του Δημοσίου που θέλει να απολύσει», τόνισε επίσης το Μαξίμου, καταλήγοντας ως εξής:

Ελπίζουμε όλοι οι εργαζόμενοι αλλά και η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία να διαβάσει την ομιλία του κου Μητσοτάκη. Και η ΝΔ να μην τον αποπέμψει μετά τις επόμενες εκλογές.

Σε ανάλογο ύφος κι η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «τελικά μπορεί και χειρότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το απέδειξε σήμερα…»

«Ο κ. Μητσοτάκης αντιπροσωπεύει το παρελθόν των μνημονίων και της χρεοκοπίας, του άγριου νεοφιλελευθερισμού και του αυταρχισμού», σημείωσε επίσης, η ανακοίνωση του
ΣΥΡΙΖΑ.

«Η χώρα δεν έχει ανάγκη από δεξιά επιστροφή»

Από την πλευρά του, το Κίνημα Αλλαγής υπογράμμισε ότι η χώρα «δεν έχει ανάγκη από δεξιά επιστροφή», καθώς και ότι «το μεταρρυθμιστικό προσωπείο του κ. Μητσοτάκη δεν πείθει».

«Ούτε κουβέντα αυτοκριτικής δεν υπήρξε από τον κ Μητσοτάκη για τις ευθύνες της Ν.Δ. για την κρίση και για τα “Ζάππεια” που υπονόμευσαν την εθνική προσπάθεια», τόνισε επίσης το ΚΙΝ.ΑΛ., συμπληρώνοντας ότι από την ομιλία του προέδρου της Ν.Δ. «έλλειψε κάθε αναφορά για ένα σύγχρονο κράτος πρόνοιας και για την αποκατάσταση της Κοινωνικής δικαιοσύνης, που είναι σήμερα προτεραιότητα για να αποκατασταθεί η ενότητα του λαού μας».

«Βρες τις διαφορές»

Το ΚΚΕ επέλεξε να ασκήσει κριτική τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Περισσός αναφέρει ότι τα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. Θυμίζουν τη σπαζοκεφαλιά «βρες τις διαφορές» και προσθέτει ότι Μητσοτάκης και Τσίπρας «είναι προσηλωμένοι στο μνημονιακό πλαίσιο, στη συνέχιση των αναδιαρθρώσεων που έχουν ανάγκη οι επιχειρηματικοί όμιλοι, πάνω απ’ όλα στον ευρωΝατοϊκο «μονόδρομο». Και οι δυο υπόσχονται κάποια ψίχουλα από την καπιταλιστική ανάπτυξη και τις επενδύσεις, που θα εξανεμιστούν από τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής».

«Οι διαφορές τους αφορούν στο από ποια τσέπη θα τα πάρουν από το λαό, καθώς και την υπηρεσία που προσφέρει ο καθένας στο σύστημα. Η μεν Ν.Δ. προτάσσει την προσήλωσή της στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, ο δε ΣΥΡΙΖΑ την ικανότητά του στη χειραγώγηση του λαού. Καμία εμπιστοσύνη στο ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. Αυτοί που μας έφεραν ως εδώ δεν μπορούν να κάνουν τίποτε διαφορετικό. Η διαφορά μπορεί να γίνει με δυνατό ΚΚΕ, με τον αγώνα μας, για να βάλουμε μπροστά τη ζωή και τις ανάγκες μας» ανέφερε χαρακτηριστικά το κομμουνιστικό κόμμα.

Για ανταγωνισμό σε παροχές κάνει λόγο η ΛΑΕ

Αντίστοιχη τακτική και από την Λαϊκή Ενότητα η οποία ανακοίνωσε ότι  «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε από τη ΔΕΘ να ανταγωνισθεί τον Αλέξη Τσίπρα σε ένα ρεσιτάλ παροχών και δώρων στα μεγάλα και πολύ μεγάλα οικονομικά συμφέροντα» αναφέρει το γραφείο Τύπου της Λαϊκής Ενότητας σε σχόλιό του για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, προσθέτοντας πως αυτό γίνεται «την ώρα που χάρις στις στυγνές νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης Τσίπρα, τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών εταιρειών, παρά την κρίση και την γενική φτωχοποίηση της κοινωνίας μας, καλπάζουν σε πρωτοφανή ύψη».

Η ΛΑΕ επισημαίνει ακόμη ότι «Κυρ. Μητσοτάκης και Αλ. Τσίπρας αντιγράφουν ο ένας τον άλλον σε δημαγωγία, ευτέλεια και σε πολιτικά “καραγκιοζιλίκια”».

Παράλληλα, η ΛΑΕ χαρακτηρίζει «ειρωνεία» ο κ. Μητσοτάκης «ο κατ’ εξοχήν πολιτικός σε αυτήν τη χώρα που ταυτίζεται με φανατισμό με τα πιο επιθετικά, αδίστακτα και αδηφάγα πελατειακά οικονομικά δίκτυα και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα» και «στήριξε μανιωδώς τη μνημονιακή περιπέτεια», «να εξαγγέλλει μέτρα που ακυρώνουν κάποιες απ’ αυτές τις μνημονιακές δεσμεύσεις, χωρίς να μας αποσαφηνίζει αν θα προχωρήσει σε αυτήν την ακύρωση μονομερώς ή μετά από διαπραγματεύσεις και συμφωνία με τους πιστωτές».

«Γιατί στην δεύτερη περίπτωση, οι δήθεν εξαγγελίες του Κυρ. Μητσοτάκη είναι έπεα πτερόεντα και αέρας κοπανιστός» επισημαίνει η ΛΑΕ.

Και η ανακοίνωση της ΛΑΕ καταλήγει τονίζοντας πως «τον Κυρ. Μητσοτάκη, τον πολιτικό του μεγάλου πλούτου», «ανταγωνίζεται και ορισμένες φορές υπερφαλαγγίζει ο Αλ. Τσίπρας». «Το τραγικό είναι τώρα ότι και ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπαθεί να υπερφαλαγγίσει τον Αλ. Τσίπρα σε πολιτική κοροϊδία και πολιτική εξαπάτηση. Μοιάζουν όλο και περισσότερο και οι δυο ως δυο σταγόνες νερού».

Share.

Leave A Reply