Τετάρτη, 14 Απριλίου

Πυρά κατά Σταθά από Πούλου και Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Την έντονη αντίδραση της βουλευτού Γιώτας Πούλου και της Ν.Ε Βοιωτίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ έχουν προκαλέσει τα όσα δήλωσε ο Δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Γιάννης Σταθάς στην πρόσφατη 76η επέτειο μνήμης της σφαγής του Διστόμου.

Σύμφωνα με την κ. Πούλου ο Δήμαρχος, στο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην ολιγωρία των Ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά και συγκεκριμένα κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «πούλησε» τον αγώνα για τις γερμανικές επανορθώσεις.

“Ο Δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας αντιστρέφει τελείως την πραγματικότητα, την οποία γνωρίζει από «πρώτο χέρι», όπως ισχυρίζεται,” αναφέρει σε ανακοίνωση της η βουλευτής και συνεχίζει:

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι η μοναδική κυβέρνηση που έθεσε το αίτημα της δικαίωσης των θυμάτων του ναζισμού στο υψηλότερο επίπεδο, από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο το 2015 μέχρι την επίδοση της ρηματικής διακοίνωσης στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών τον Ιούνιο του 2019, σε εκτέλεση της απόφασης που ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία από την Ελληνική Βουλή και του πορίσματος – έκθεσης της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς τη χώρα μας. Με αυτό η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε τη γερμανική πλευρά να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επανέφερε το θέμα, με ερώτηση 34 βουλευτών, τον Οκτώβριο 2019, μετά τις επίσημες επισκέψεις του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη και του Υπουργού Εξωτερικών στο Βερολίνο και την απόρριψη του αιτήματος από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας. Στην ερώτηση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι το πόρισμα της Ελληνικής Βουλής περιλαμβάνει σειρά συγκεκριμένων προτάσεων για τις περαιτέρω ενέργειες από ελληνικής πλευράς, ζητούν επίσημη ενημέρωση για την γερμανική απάντηση και ρωτούν «σε ποιες ενέργειες έχει σκοπό να προχωρήσει στο εξής το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνέχεια της ρηματικής διακοίνωσης και του πορίσματος της Ελληνικής Βουλής».

Τέλος η κ. Πούλου καταλήγει αναφέροντας ότι ο “αγώνας για τη δικαίωση των θυμάτων του ναζισμού απαιτεί ενότητα, όπως άλλωστε διακήρυξε κι ο ίδιος ο Δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας μπροστά στο μνημείο των μαρτύρων, απαντώντας ο ίδιος στον εαυτό του”.

Ακολούθησε ανακοίνωση της Ν.Ε Βοιωτίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ κάνοντας λόγο για απαράδεκτη, συκοφαντική και ανιστόρητη δήλωση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, από το Γιάννη Σταθά. 

Η ανακοίνωση 

Στη φετινή επέτειο τιμής και μνήμης της σφαγής του Διστόμου ο δήμαρχος κύριος Σταθάς, στην ομιλία του, προχώρησε σε μια απαράδεκτη, συκοφαντική και ανιστόρητη δήλωση κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «πούλησε» τον αγώνα για τις γερμανικές οφειλές. Δυστυχώς ο κύριος Σταθάς ζήλεψε τη δόξα της Ν.Δ. και του κυρίου Μητσοτάκη, όταν δήλωναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πούλησε το Μακεδονικό», για να μην κοπούν οι συντάξεις. Μόλις δύο χρόνια μετά, όλοι, πλην ακροδεξιάς, αναγνωρίζουν και τιμούν τη συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως αναφέρει στη δήλωσή της η βουλευτής κυρία Γιώτα Πούλου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η μοναδική που προχώρησε σε μια σειρά ενέργειες για το ζήτημα των γερμανικών οφειλών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε, την ψήφιση από τη Βουλή, τον Απρίλη του 2019, του πορίσματος- έκθεσης της Διακομματικής Επιτροπής για τις γερμανικές οφειλές, την κατάργηση του παράβολου για την κατάθεση αγωγής των θυμάτων, που δυστυχώς πήρε πίσω η Νέα Δημοκρατία. Επίσης δρομολογήθηκε από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, κύριο Βούτση η ολοκλήρωση του «Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού», έργο που δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει ο νέος πρόεδρος κύριος Τασούλας.

Σήμερα έχει μεσολαβήσει η απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας, τον Ιούλη του 2019, υπέρ του Διστόμου. Απόφαση που αποτελεί σταθμό για μια νέα φάση διεκδίκησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι παρών και δίπλα σε κάθε νομική, διπλωματική και κινηματική διαδικασία που προωθεί το αίτημα των γερμανικών οφειλών.

Θα είναι μαζί με το λαό του Διστόμου που τον ανέδειξε 1ο κόμμα στις εκλογές του Ιούλη του 2019, στηρίζοντας τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και των φορέων του Διστόμου που θα προωθούν το ζήτημα των γερμανικών οφειλών.

Σ’ αυτό το δύσκολο αγώνα η ενότητα είναι προϋπόθεση αλλά δεν αρκεί να το λέμε, πρέπει και να το εννοούμε.

Στη Γιώτα Πούλου ανέλαβαν να απαντήσουν οι «Ενεργοί Δημότες του Δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας» κατηγορώντας την για ψηφοθηρία σε βάρος των νεκρών – θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας:

“Κυρία Πούλου, οι νεκροί του Διστόμου δεν προσφέρονται για ψηφοθηρία και δημιουργία εντυπώσεων.

Είναι ντροπή να χρησιμοποιούνται από κάποιους για κομματική σπέκουλα, θεωρώντας ίσως έτσι, ότι θα κατοχυρώσουν τη θέση τους στα κομματικά όργανα. Είναι περίσσιο  θράσος να εγκαλεί η βουλευτής του Σ.Υ.Ρ.Ι.Ζ.Α τον Δήμαρχο Δ.Α.Α επειδή είπε την αλήθεια και με ειρωνική διάθεση να κάνει λόγο για ενότητα.

Ως εδώ!  Κυρία Πούλου οι σφαγιασθέντες του Διστόμου δεν προσφέρονται για κανενός είδους καπηλεία και αυτό θα το προστατέψουμε με κάθε κόστος, υπηρετώντας την αλήθεια και τιμώντας την μνήμη τους. Κάτι που η Κυβέρνηση Σ.Υ.Ρ.Ι.Ζ.Α δεν έκανε, μην υπογράφοντας την απόφαση για το Δίστομο, παρόλο που το είχε κάνει σημαία της προεκλογικά…”.

Share.

Comments are closed.