Τρίτη, 26 Ιανουαρίου

Σε μίνι καραντίνα και η Ελλάδα: Έκλεισαν σχολεία, παιδότοποι, τέλος οι παρελάσεις

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Δρακόντεια είναι τα μέτρα πλέον και στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει καθημερινά όλο και πιο αυστηρά μέτρα.

Τα κρούσματα έφτασαν σχεδόν τα 100 και οι αποφάσεις για κλείσιμο σχολείων, φροντιστηρίων, παιδότοπων, η αναβολή παρελάσεων και αγώνων, καθώς και τα μέτρα για την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, φαντάζουν σχεδόν υποχρεωτικά μπροστά στον κίνδυνο η επιδημία να πάρει τεράστιες διαστάσεις και στη χώρα μας.

Δέκα νέα κρούσματα στην Ελλάδα, 99 συνολικά, δύο ασθενείς σε ΜΕΘ

Στα 99 έφτασαν τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς ανακοινώθηκαν δέκα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα από το υπουργείο Υγείας.

Από τους 99 προσβληθέντες από SARS-CoV-2, οι 95 είναι ελληνικής καταγωγής και τέσσερις ξένης υπηκοότητας.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος είναι εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό, δύο από τους ασθενείς νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών και του ΑΧΕΠΑ.

Όλοι οι υπόλοιποι είναι σε σταθερή κατάσταση και η επιτήρηση της υγείας τους συνεχίζεται, 29 εξ’ αυτών νοσηλεύονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Μυτιλήνη, 68 παραμένουν σε απομόνωση στην οικία τους. Η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών των νέων κρουσμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται στις 7:00 το απόγευμα να απευθύνει διάγγελμα για τα μέτρα της κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Ήδη έχουν ανακοινωθεί μέτρα, όπως το κλείσιμο όλων των σχολείων, των φροντιστηρίων, των παιδότοπων και η αναβολή των παρελάσεων, καώς και μέτρα για την ενίσχυση των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που πλήττονται από την εξάπλωση της επιδημίας και το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων.

Ακυρώνονται οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου

Ο συντονισμός κεντρικής διοίκησης και περιφερειακής αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος του κορωνοϊού απασχόλησε τη σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους περιφερειάρχες.

«Στη διάρκεια κρίσεων ακούγαμε παντού “πού είναι το κράτος”. Τώρα δεν το έχουμε ακούσει και πρέπει να κάνει ο καθένας ό,τι μπορεί για να μην το ακούσουμε. Το κράτος είμαστε όλοι εμείς και πρέπει να κάνουμε ο καθένας αυτό που του αναλογεί. Να βάλουμε όλοι πλάτη ώστε να περάσουμε αυτή την κρίση όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα», τόνισε ο πρωθυπουργός και ζήτησε να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες που δίνονται από τον ΕΟΔΥ και να υπάρχει πλήρης συντονισμός με τα αρμόδια υπουργεία.

Επίσης τονίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι όποιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναλαμβάνονται πάντα σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους. Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτίμηση της κατάστασης σε κάθε περιφέρεια και αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου, αλλά προς τιμήν της εθνικής επετείου να κατατεθούν στεφάνια από ολιγομελείς αντιπροσωπείες των τοπικών αρχών.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο γγ Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Αναστέλλεται η λειτουργία των παιδότοπων

Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου και στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού, αναστέλλεται η λειτουργία των παιδότοπων  σε ολόκληρη τη χώρα.

Νωρίτερα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και με αφορμή την αναστολή της λειτουργίας σχολείων όλων των βαθμίδων, ΙΕΚ, πανεπιστημίων και φροντιστηρίων, από σήμερα και για 14 ημέρες, ζήτησε από τους γονείς να τηρήσουν την προτροπή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι.

«Δεν έχει νόημα να είναι κλειστά τα σχολεία αλλά τα παιδιά να συγχρωτίζονται σε φροντιστήρια, να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα με έναν ή δύο συμμαθητές, να πηγαίνουν σε αθλητικές δραστηριότητες (ειδικά αυτές που γίνονται σε εσωτερικούς χώρους), να ακολουθούν συλλόγους σε εκδρομές και δραστηριότητες, ακόμα και να μαζεύονται σε χώρους διασκέδασης ή σπίτια κατά μεγάλες ομάδες», αναφέρει ο ΠΙΣ.

Μισθό 500 ευρώ θα πάρουν οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω κορωνοϊού

Μισθό ύψους 500 ευρώ το μήνα για τους εργαζόμενους που κλείνουν οι επιχειρήσεις λόγω κορωνοϊού θα προβλέπει η δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σύμφωνα με πληροφορίες.

Ειδικότερα προβλέπεται ότι  περίπου 90- 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για δύο μήνες προκειμένου να καλυφθεί η δαπάνη της μισθοδοσίας των εργαζομένων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες ανέστειλαν τη λειτουργία τους με διοικητική απόφαση λόγω του κορωνοϊού.

Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι μονάδες ιδιωτικής εκπαίδευσης. Το θέμα της κάλυψης των μισθών βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν νωρίτερα οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα δοθεί τελικά το επίδομα ανυπαίτιου κωλύματος ύψους 718 ευρώ για 45 ημέρες.

Να σημειωθεί ότι εφόσον αποφασιστεί από δημόσια αρχή η αναστολή της λειτουργίας ιδιωτικής επιχείρησης στο πλαίσιο αποφυγής περαιτέρω διάδοσης του κορωνοϊού, ο εργοδότης δεν υποχρεούται να καταβάλει αποδοχές στους εργαζόμενους του.

Αυτός ο λόγος αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησης οφείλεται σε «ανωτέρα βία» και συνεπώς ο εργοδότης δεν  υποχρεούται σε καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων κατά την περίοδο αυτή, κατά την οποία διαρκεί η αναστολή λειτουργίας.

Να σημειωθεί πως προς το παρόν σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι εργαζόμενοι στις περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Αχαΐας και Ζακύνθου σε :

– Θέατρα

– Κινηματογράφους

– Χώρους αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων

Επίσης στις επιχειρήσεις που κλείνουν είναι τα φροντιστήρια και γενικότερα όλες οι μονάδες ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Σύμφωνα  με ΠΝΠ που θα ανακοινωθεί σήμερα, οι εν λόγω εργοδότες δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν μισθό και ασφαλιστικές εισφορές στους εργαζόμενους για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας της επιχείρησης με κρατική εντολή.

Επιπλέον απαλλάσσονται προσωρινά από τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις που έπρεπε να πληρωθούν έως τέλη Μαρτίου.

Ειδικότερα, προβλέπεται πως αναστέλλεται για 3 μήνες έως την 30η Ιουνίου του 2020 η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων κάθε είδους ρύθμισης, οι οποίες είναι πληρωτέες έως 31η Μαρτίου 2020, στους κλάδους και περιοχές (ανά ΚΑΔ και Περιφερειακή Ενότητα), για περιπτώσεις που διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης με κρατική εντολή για περισσότερο από 10 ημέρες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανακοίνωσε:

Σήμερα, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού στις εργασιακές σχέσεις εκδίδεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στην οποία συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

    • Θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού, επιπρόσθετη της κανονικής άδειας, την οποία μπορεί να λαμβάνει ο ένας εκ των δύο γονέων (σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας ο ένας γονέας), με πλήρεις αποδοχές, για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και μέχρι τις 10/04/2020.

• Για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας, τρεις θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού και μόνο μία θα καταγράφεται ως κανονική άδεια.

• Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα, το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προϋπολογισμό το ένα τρίτο (1/3) των αποδοχών του. Αυτός ο επιμερισμός είναι δυναμικός και εξελίσσεται.

• Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του δημοσίου τομέα, το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών του.

• Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού ταυτοχρόνως. Εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που ο/η σύζυγος νοσηλεύεται, ή έχει προσβληθεί από κορονοϊό, ή είναι ΑΜΕΑ.

• Για τους εργαζόμενους  του ιδιωτικού τομέα, δύναται ο εργοδότης να προτείνει επίσης τη δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, ή εργασία εξ’ αποστάσεως. Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα δημιουργείται, επίσης, η δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, όπου αυτό είναι εφικτό.

Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση – όπως προβλέπεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου – παρέχει πλήρη υποστήριξη στο σύστημα υγείας σε ό,τι αφορά τις έκτακτες δαπάνες. Για τον σκοπό αυτό, ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας ενισχύθηκε έγκαιρα με 15 εκατ. ευρώ, ενώ δρομολογούνται καινούργιες δαπάνες για προσλήψεις. Ανάλογα με τις εξελίξεις, οι οποίες αποτιμώνται καθημερινά, το Υπουργείο Οικονομικών θα ενισχύσει τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας με όσες επιπλέον πιστώσεις χρειαστεί.

Πηγή:real.gr

Share.

Leave A Reply