Κυριακή, 18 Απριλίου

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς: μέτρα για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ

Pinterest LinkedIn Tumblr +

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την ίδια ώρα που κράτος, κυβέρνηση, δημοσιογράφοι μας ζητάνε να αναλάβουμε την ατομική μας ευθύνη, να ξεχάσουμε το Πάσχα, τις μετακινήσεις και να βάλουμε πλάτη για να ξεπεράσουμε τον κίνδυνο του Κορωνοϊού, το εορταστικό ωράριο «καλά κρατεί». Τα καταστήματα την Κυριακή 12 Απρίλη είναι ανοιχτά, για να μην χάσουν οι αλυσίδες τροφίμων, ούτε 1 ευρώ από τα κέρδη τους.

Οι συνάδελφοι στα super market στις αποθήκες και γραφεία εργάζονται κοντά δυο μήνες κάτω από έντονους ρυθμούς, με αυτοθυσία για να μην λείψει τίποτα από κανένα λαϊκό σπίτι. Εργάζονται χωρίς ρεπό, πέραν του ωραρίου τους και τις Κυριακές είτε με ανοιχτά, είτε με κλειστά καταστήματα.

Οι καταγγελίες που φτάνουν καθημερινά στο σωματείο μας αλλά και σε σωματεία σε όλη την χώρα, είναι δεκάδες και αφορούν ακόμα και σήμερα την ανεπάρκεια στα αυτονόητα μέτρα προστασίας των εργαζόμενων (γάντια, μάσκες, αλκοολούχα διαλύματα, καθαριότητα), πιέσεις σε συναδέλφους για να μην κάνουν χρήση ειδικών αδειών (γονείς και ευπαθής ομάδες), την εντατικοποίηση της εργασίας μέχρι εξαντλήσεως των εργαζομένων αλλά και ακόμα πιο σοβαρές και επικίνδυνες καταστάσεις όπως είναι η απόκρυψη κρουσμάτων και ο τρόπος αντιμετώπισης τους που σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει την υγεία όχι μόνο των εργαζομένων άλλα συνολικά τη δημόσια υγεία. Δεν θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι τα super market  είναι υγειονομικές βόμβες.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς, συνεχίζοντας την δράση του και τις παρεμβάσεις του, στους χώρους δουλειάς, την Τετάρτη 15 Απρίλη, ενώνει την φωνή του με δεκάδες σωματεία από όλη την Ελλάδα, και συμμετέχει στην Πανελλαδική Μέρα Δράσης για τους εργαζόμενους στα Super Market.

ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να γίνεται το test σε όλους τους εργαζόμενους των Σούπερ Μάρκετ που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα
  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη
  • Να μετατραπούν όλες τις συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5μερο.  Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.
  • Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.
  • Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα, τζάμια προστασίας στα ταμεία.
  • Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market.
  • Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.
  • Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

Το αίτημα για τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, παραμένει στο προσκήνιο.

 

Share.

Comments are closed.