Κυριακή, 18 Απριλίου

Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη-ήρθαν στο φως οι Κούροι της Αταλάντης

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Επιτύμβια αρχαϊκά αγάλματα φυσικού μεγέθους έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη Φθιώτιδα. «Κούρους της Αταλάντης» τους χαρακτήρισαν οι αρχαιολόγοι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, στη διάρκεια ανασκαφικής έρευνας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, στην ευρύτερη περιοχή της Αταλάντης στη Φθιώτιδα, ήρθαν στο φως από τα μέσα Οκτωβρίου τέσσερις κορμοί πώρινων αγαλμάτων φυσικού μεγέθους και ένα τμήμα τριεδρικής βάσης αγάλματος.

Αφορμή για την αρχαιολογική έρευνα ήταν το όργωμα ενός αγροτεμαχίου όταν ο ιδιοκτήτης του εντόπισε πώρινο κορμό γυμνού ανδρικού αγάλματος αρχαϊκών χρόνων στον τύπο του κούρου.

Το άγαλμα, όσο έχει διασωθεί έχει ύψος 0,86μ.

Κατά τη αρχαιολογική έρευνα υπό την αρχαιολόγο Μαρία Παπαγεωργίου στην πρώτη δοκιμαστική τομή βρέθηκε πώρινο γλυπτό φυσικού μεγέθους αρχαϊκών χρόνων (σωζ. ύψους 1,22μ.), που σώζεται από την κεφαλή έως το ύψος των μηρών και παριστάνει όρθια, γενειοφόρο μορφή νεαρού άνδρα με προτεταμένο το αριστερό σκέλος.

Μαζί με το γλυπτό αυτό βρέθηκε τμήμα κάτω κορμού μικρότερου πώρινου αναγλύφου που απεικονίζει ιστάμενη γυμνή ανδρική μορφή από την οσφυϊκή χώρα ως τις κνήμες (σωζ. ύψους 0,82μ.), το οποίο επίσης φέρει συμφυή πλίνθο στην οπίσθια επιφάνεια.

Στη συνέχεια, κατά την ανασκαφική έρευνα την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, εντοπίστηκε ένας ακόμη κούρος σε φυσικό μέγεθος (σωζ. ύψους 0,95μ.) που σώζεται από το ύψος του λαιμού έως τους μηρούς, απεικονίζει γυμνό νέο με ελαφρά προτεταμένο το αριστερό σκέλος και διατηρείται σε καλή κατάσταση. Η τριεδρική πλίνθος που βρέθηκε ακριβώς δίπλα του πιθανόν ανήκει στο ίδιο γλυπτό.

Από την ολιγοήμερη ανασκαφική έρευνα που έχει διενεργηθεί σε μικρό μόνο τμήμα του εν λόγω αγροτεμαχίου, αποκάλυψε οργανωμένο νεκροταφείο στο οποίο μέχρι στιγμής διερευνήθηκαν επτά τάφοι που έχουν χρησιμοποιηθεί από τον 5ο αι.π.Χ. ως τον 2ο αι.π.Χ. με αξιόλογα ευρήματα.

Λόγω της εγγύτητας των ευρημάτων με τη σύγχρονη πόλη της Αταλάντης, εκτιμάται ότι πιθανότατα έχει εντοπιστεί τμήμα του οργανωμένου νεκροταφείου του αρχαίου Οπούντα.

Share.

Leave A Reply