Εκ μέρους των Αντιπεριφερειαρχών Ορεινής- Δασικής Πολιτικής, Κατερίνας Καλαντζή και Αγροτικής Οικονομία, Κτηνοτροφίας και Αλιείας, Κων/νου Αποστολόπουλου ανακοινώθηκε η παράταση μέχρι και την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025 της δυνατότητας υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα κατάρτισης και συμβουλευτικής «Βασιλοτροφία στη Στερεά Ελλάδα – Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών/Α’ Φάση: Εκπαίδευση Βασιλοτρόφων».
Το πρόγραμμα, το οποίο ανακοινώθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2024, θα υλοποιηθεί στις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας, συγχρηματοδοτείται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία- Νέα Γενιά», μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, την APIVITA, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και πραγματοποιείται σε
συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στην Π.Ε. Εύβοιας η αντίστοιχη δράση έχει ήδη ολοκληρωθεί και η παρουσίαση των αποτελεσμάτων έλαβε χώρα την 10η Δεκεμβρίου στο Διοικητήριο της Π.Ε.
Εύβοιας στην Χαλκίδα.
Η πρώτη φάση του προγράμματος απευθύνεται σε είκοσι (20) νέους και νέες μελισσοκόμους με γνώσεις και εμπειρία μελισσοκομικής πρακτικής, που εδρεύουν στην Στερεά Ελλάδα (πλην Εύβοιας) και επιθυμούν να αποκτήσουν εξειδίκευση στην βασιλοτροφία, την παραγωγή βασιλικού πολτού, αλλά και γενικές εξειδικευμένες γνώσεις σε θέματα ορθής μελισσοκομικής πρακτικής.
Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, θα επιλεγούν οι 8 ικανότεροι/-ες με διάθεση και δυνατότητα να υποστηρίξουν την επόμενη φάση του προγράμματος (Β’ Φάση), κατά την οποία θα οργανώνεται η επίδειξη και η υλοποίηση εμβολιασμών βασιλικών κελιών, σε οποιονδήποτε μελισσοκόμο της περιοχής επιθυμεί να ωφεληθεί. Κατά αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται νέες δυνατότητες εισοδήματος για τους νέους μελισσοκόμους και ενισχύεται η επαγγελματική τους βιωσιμότητα στον κλάδο.
Για περαιτέρω πληροφορίες, τα γραφεία των δύο Αντιπεριφερειαρχών, παραπέμπουν τους ενδιαφερόμενους στους παρακάτω συνδέσμους, με την επισήμανση ότι δόθηκε παράταση στην υποβολή των αιτήσεων μέχρι
τις 1/1/2025:
-Γενικές πληροφορίες για το Πρόγραμμα και δυνατότητα δήλωσης συμμετοχής στην «Α’ Φάση: Εκπαίδευση Βασιλοτρόφων» στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://www.generationag.org/basilotrofia-sth-sterea-ellada-aksiopoihsh-diasosh-kai-beltiosh-genetikoy-ylikoy-melisson-a-fash-ekpaideysh-basilotrofon
-Φόρμα για δηλώσεις συμμετοχής από ενδιαφερόμενους μελισσοκόμους στην Α’ Φάση του προγράμματος, μέχρι και τις 10.01.2025:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeb4gqeRBcLGQ8Rly4afzUODKWUZ83-HwFtM1SDu5Zq3Hscnw/viewform
-Οι Αιτήσεις Συμμετοχής θα γίνονται δεκτές κατά προτεραιότητα από υποψηφίους ηλικίας μέχρι 45 ετών.
-Οι εκπαιδεύσεις θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή της Λαμίας.