Στην Αράχωβα συνεδρίασε το Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας (ΠΕΔ) μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας, Γιάννη Σταθά.
Στη συνεδρίαση κλήθηκαν και συμμετείχαν Δήμαρχοι και εκπρόσωποι από όλους τους Δήμους της Στερεάς Ελλάδας.
Μετά από αναφορά στα μείζονα ζητήματα του Δήμου ΔΑΑ, που έκανε ο Γ. Σταθάς, αποφασίστηκε σειρά παρεμβάσεων της ΠΕΔ στα αρμόδια Υπουργεία για τα εξής:
– Παρέμβαση της Π.Ε.Δ. προς το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών για τη χρηματοδότηση του έργου παράκαμψης της Αράχωβας, για την επίλυση του έντονου κυκλοφοριακού προβλήματος που αντιμετωπίζει η περιοχή κυρίως κατά τους μήνες αιχμής. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Δημάρχου, κ. Σταθά, έχουν
ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες για την παράκαμψη από το 2023, ωστόσο δεν έχει βρεθεί λύση για τη χρηματοδότηση της κατασκευής της.
– Παρέμβαση προς το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών για τη χρηματοδότηση της μελέτης και της κατασκευής της παράκαμψης των Δελφών. Αντίστοιχο κυκλοφοριακό πρόβλημα παρουσιάζεται και στους Δελφούς λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου. Το έργο της
παράκαμψης κρίνεται απαραίτητο.
– Παρέμβαση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για τη δημιουργία λιμνοδεξαμενής στο Λιβάδι Αράχωβας, με σκοπό την επίλυση της υδρευτικής λειψυδρίας και τη βελτιστοποίηση των συνθηκών άρδευσης της αρδευόμενης περιοχής του ελαιώνα Αράχωβας, Δελφών, Χρισσού, Ιτέας και Κίρρας. Επίσης με τη κατασκευή της λιμνοδεξαμενής θα αντιμετωπιστούν πλημμυρικά προβλήματα της περιοχής και θα ενισχυθεί η πυροπροστασία του Εθνικού δρυμού Παρνασσού.
– Παρέμβαση για τη συνολική αναβάθμιση του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού. Το χιονοδρομικό κέντρο αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους πόλους έλξης επισκεπτών για την Περιφέρεια και για τον λόγο αυτό οι παρεμβάσεις αναβάθμισης πρέπει να εντάσσονται σε έναν πολυετή σχεδιασμό με διασφαλισμένες χρηματοδοτικές πηγές.

Για τα γενικότερα θέματα που απασχολούν τους δήμους της περιφέρειας μας αποφασίστηκαν:
– Παρέμβαση προς το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης για την επίλυση του προβλήματος απόλυσης των συμβασιούχων εργασιακών συμβούλων της ΔΥΠΑ. Κατά τη συνεδρίαση το Σώμα ενημερώθηκε για το πρόβλημα από εκπροσώπους των εργασιακών συμβούλων. Μετά από εισήγηση του Προέδρου της Π.Ε.Δ., κ. Σουλιώτη, η Π.Ε.Δ. αναγνωρίζει την συνεισφορά των 900 και πλέον συμβασιούχων στην εύρυθμη λειτουργία της ΔΥΠΑ, αλλά και στην ομαλή υλοποίηση των προγραμμάτων 55-67 και 55+ κ.λ.π, που αφορούν τους Δήμους και θα ζητήσει την έκδοση σχετικής προκήρυξης για τη μόνιμη στελέχωση της ΔΥΠΑ, η οποία θα προβλέπει ισχυρή μοριοδότηση της σχετικής ειδικής επιμόρφωσης που έχουν λάβει και της εργασιακής τους εμπειρίας.
– Υποβολή αιτήματος προς το Υπουργείο Εσωτερικών για την παράταση ισχύος του προϋπολογισμού του προηγούμενου έτους για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των Δήμων, λόγω των αλλαγών στη διαδικασία που έχει επιφέρει η εφαρμογή του Π.Δ. 54/2018 και των σχετικών καθυστερήσεων που
παρουσιάζονται.
– Υποβολή αιτήματος προς το Υπουργείο Εσωτερικών και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για τη χρηματοδότηση έργων πυρασφάλειας και προσβασιμότητας ΑΜΕΑ σε σχολεία και δημοτικά κτίρια.
– Υποβολή αιτήματος στο Πράσινο Ταμείο για αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης στα έργα εκσυγχρονισμού των παιδικών χαρών των Δήμων, αλλά και τη διάθεση χρηματοδότησης για άλλες κατηγορίες έργων, όπως π.χ. έργα οδικής ασφάλειας και εσωτερικής οδοποιίας.

Όπως ανέφερε ο Προέδρος της Π.Ε.Δ., Νίκος Σουλιώτης, μετά τα έργα για την εγκατάσταση του δικτύου φυσικού αερίου, για την εγκατάσταση οπτικών ινών, για την αναβάθμιση του δικτύου υδρεύσεων και
αποχετεύσεων, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην εσωτερική οδοποιία των Δήμων και οι δημότες δικαιολογημένα διαμαρτύρονται.
Ο κ. Σουλιώτης επεσήμανε ότι το πρόβλημα της εσωτερικής οδοποιίας είναι μείζον για όλους τους Δήμους της
Στερεάς Ελλάδας και ενημέρωσε το Σώμα ότι θα υπάρξει όχληση και προς την Περιφέρεια για να βρεθεί μία λύση, δεδομένου ότι τα χρηματικά διαθέσιμα των Δήμων δεν επιτρέπουν εκτεταμένες παρεμβάσεις.



