Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου

“Στην Ελλάδα δοκιμάζεται η δημοκρατία”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Στην Ελλάδα δοκιμάζεται η δημοκρατία” με αυτόν τον τίτλο η “Ομάδα Πολιτών Λιβαδειάς για τα ανθρώπινα δικαιώματα”, με ανακοίνωση της, παρεμβαίνει καταγγέλλοντας περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας.

Η ανακοίνωση της Ομάδας:

Με βάση ετήσια έκθεση του Economist, για μια ακόμη φορά η χώρα μας κατατάσσεται στις ελαττωματικές δημοκρατίες ενώ ταυτόχρονα διαπιστώνεται ότι η πανδημία προκάλεσε ένα άνευ προηγουμένου περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Όπως διαπιστώνουμε καθημερινά, η ενημέρωση από τα βασικά ΜΜΕ, είναι πλήρως κατευθυνόμενη.

Η πρόσφατη κακοκαιρία που οδήγησε σε κλείσιμο ακόμη και της Εθνικής, σταμάτημα των συγκοινωνιών και άφησε χωρίς νερό και ρεύμα χιλιάδες νοικοκυριά, αντιμετωπίστηκε περίπου ως κανονικότητα. Η χειραγώγηση των ΜΜΕ αποκρύπτει την πραγματικότητα και διαμορφώνει την κοινή γνώμη αφήνοντας ανεξέλεγκτη την κυβερνητική εξουσία.  Η λήψη μέτρων για την πανδημία, έχει χάσει την σύνδεσή της με το πρόβλημα και επί της ουσίας έχει θέσει την κοινωνία υπό μόνιμο περιορισμό χωρίς τα αναγκαία αποτελέσματα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Την ίδια στιγμή που κυβερνητικά στελέχη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προκαλούν καταπατώντας κατ’ εξακολούθηση τα μέτρα που επιβάλλουν στην υπόλοιπη κοινωνία.

Τέσσερεις μήνες μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, η εγκληματική οργάνωση διατηρεί γραφεία, δύο βασικοί καταδικασθέντες ο Λαγός και ο Παππάς κυκλοφορούν ελεύθεροι με ευθύνη του ΥΠΡΟΠΟ Χρυσοχοίδη, ενώ ήδη αποφυλακίστηκε ο πρώτος καταδικασθείς για έξι χρόνια, πριν καν καθαρογραφεί η απόφαση της καταδίκης του.

Την ίδια στιγμή, είμαστε μάρτυρες μιας απεργίας πείνας μέχρι εσχάτων του ισοβίτη Δημήτρη Κουφοντίνα, επειδή η κυβέρνηση καταπατά τον ήδη δυσμενή νόμο που η ίδια ψήφισε.

Η κυρίαρχη ρητορεία συνεχίζει να συγκαλύπτει υψηλά ιστάμενους παρά τη δυσωδία της βίας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης που ξεχύθηκε με τις πρόσφατες αποκαλύψεις με θύματα κυρίως γυναίκες, νεαρά άτομα, παιδιά ρομά και πρόσφυγες. Μέρος της  ελληνικής κοινωνίας συνεχίζει να εκφράζεται μέσα από την ακροδεξιά ρητορεία. Η καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων από την αστυνομική βία και αυθαιρεσία έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο.

Οι συνεχείς παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων μας έχουν διασύρει σε όλο τον πλανήτη. Η χώρα που γέμισε μετανάστες την υφήλιο καταδικάζει σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες στην αθλιότητα των στρατοπέδων κράτησης. Και ενώ η κυβέρνηση αύξησε τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη εν μέσω πανδημίας, ενώ αρνήθηκε να βελτιώσει το σύστημα υγείας και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που αποτελούν τις βασικές εστίες μετάδοσης της πανδημίας, προσλαμβάνει διαρκώς αστυνομικούς και ιδρύει αστυνομία στα Πανεπιστήμια, την ίδια στιγμή που τα υποβαθμίζει.

Όλα τα παραπάνω είναι ανησυχητικά φαινόμενα μιας κοινωνίας που συνηθίζει να ζει σε κατάσταση εξαίρεσης δικαιωμάτων, όχι μόνο για επιμέρους ομάδες όπως οι πρόσφυγες ή οι φυλακισμένοι, ή οι φοιτητές και όσοι διαμαρτύρονται, αλλά για το σύνολο της κοινωνίας.

Ομάδα Πολιτών Λιβαδειάς για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καλούμε όλους και όλες να αντισταθούν σε αυτή την διαρκή καταπάτηση. Να μη συνηθίσουμε τη βαρβαρότητα. Να συνεχίσουμε να θεωρούμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα,  οι ελευθερίες, η δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη είναι η βάση που χτίζονται υγιείς και δημοκρατικές κοινωνίες. Να διώξουμε το σκοτάδι του αυταρχισμού και της καταστολής για να βγούμε στο φως της δημοκρατίας. Διακόσια χρόνια μετά την επανάσταση που γέννησε το νέο ελληνικό κράτος, θυμόμαστε ότι οι κοινωνίες δεν προχωρούν από αυτούς που σκύβουν, φοβούνται και συμμορφώνονται αλλά από αυτούς που σηκώνουν το κεφάλι και αγωνίζονται για το δίκιο.  

 

Share.

Comments are closed.