Παρασκευή, 14 Μαΐου

Στην Βουλή η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας-Ψηφίζεται την Παρασκευή

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στη Βουλή προς ψήφιση κατατίθεται το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Το διάδοχο σχήμα του “του νόμου Κατσέλη”  αναμένεται να συζητηθεί την Τετάρτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και ακολούθως θα σταλεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση. Το πιθανότερο είναι να εισαχθεί στη Βουλή την Πέμπτη και να ακολουθήσει διήμερη συζήτηση ώστε να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την Παρασκευή.

Στο νέο νομοθετικό πλαίσιο μπαίνουν και τα επιχειρηματικά δάνεια αλλά με όριο προστατευόμενου ακινήτου τα 175.000 ενώ αντιθέτως αν το δάνειο είναι στεγαστικό το όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι στις 250.000 ευρώ. Επίσης, προβλέπεται και μηχανισμός επιδότησης δόσης που θα προσδιοριστεί με υπουργική απόφαση που θα ακολουθήσει.

Επιπλέον η ακίνητη περιουσία συν τα οχήματα δεν θα πρέπει να είναι διπλάσια από το δάνειο που θέλει να ρυθμίσει και σε κάθε περίπτωση όχι πάνω από 80.000, το ετήσιο εισόδημα δεν μπορεί να είναι πάνω από 12.500 συν 8.500 για τη σύζυγο και 5.000 για κάθε εξαρτώμενο μέλος και τέλος το δάνειο θα πρέπει να έχει κοκκινήσει, δηλαδή θα πρέπει να είναι σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, μέχρι τις 31/12/2019. Για τις καταθέσεις, το όριο διαμορφώνεται στα 15.000 ευρώ.

 

Share.

Leave A Reply