Τρίτη, 19 Ιανουαρίου

Στοιχεία -σοκ: Κάθε 39 δευτερόλεπτα ένα παιδί κάτω των 5 ετών πεθαίνει από πνευμονία

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η πνευμονία ευθύνεται για τον θάνατο περισσότερων από 800.000 παιδιών κάτω των 5 ετών πέρσι –ένα παιδί κάθε 39 δευτερόλεπτα…

Σε αυτό το συμπέρασμα σοκ καταλήγει η έκθεση έξι οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και η Unicef.

Σε έκθεσή τους, στην οποία χαρακτήρισαν την πνευμονία «ξεχασμένη επιδημία», η Unicef, η Save the Children και ακόμη τέσσερις οργανώσεις που ασχολούνται με τα παιδιά κάλεσαν τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να αυξήσουν τις επενδύσεις σε εμβόλια προκειμένου να προληφθεί η ασθένεια και σε ιατρικές υπηρεσίες και προσωπικό προκειμένου να αντιμετωπιστεί.

Η πνευμονία κόστισε τη ζωή σε περισσότερα από 800.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πέρυσι, δηλαδή ένα παιδί κάθε 39 δευτερόλεπτα. «Οι περισσότεροι θάνατοι μάλιστα αφορούν παιδιά κάτω των 2 ετών, από τα οποία σχεδόν τα 153.000 βρίσκονται στον πρώτο μήνα της ζωής τους, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Περισσότερα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών πέθαναν το 2018 από τη συγκεκριμένη ασθένεια απ’ ότι από οποιαδήποτε άλλη – 437.000 παιδιά κάτω των 5 πέθαναν από διάρροια και 272.000 από ελονοσία.

«Πρόκειται για μια ξεχασμένη παγκόσμια επιδημία, η οποία απαιτεί άμεση, διεθνή απάντηση. Εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν λόγω έλλειψης εμβολίων, αντιβιοτικών και θεραπείας με οξυγόνο», κατήγγειλε ο Κέβιν Ουάτκινς της Save the Children.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις που συνέταξαν την έρευνα αυτή, περισσότεροι από τους μισούς θανάτους παιδιών εξαιτίας της πνευμονίας καταγράφονται σε πέντε χώρες: τη Νιγηρία, την Ινδία, το Πακιστάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Αιθιοπία.

Share.

Leave A Reply