Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου

Συνάντηση Σπανού με τους δημάρχους της Βοιωτίας- στο επίκεντρο το προσφυγικό

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Την πρώτη, εφ΄ όλης της ύλης,  συνάντηση με τους έξι δημάρχους της Βοιωτίας είχε, το μεσημέρι της Τρίτης, στη Λιβαδειά, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Οι Δήμαρχοι συζήτησαν με τον Περιφερειάρχη τα θέματα που αφορούν στη συνεργασία του α` και του β` βαθμού Αυτοδιοίκησης, στον τομέα των υποδομών και του περιβάλλοντος καθώς και του πρωτογενή τομέα.

Ειδικότερα, συζητήθηκαν, η πορεία του σχεδιασμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την απορρύπανση της περιοχής του Ασωπού, η  πορεία των έργων και των παρεμβάσεων στο Κωπαϊδικό πεδίο, οι παρεμβάσεις στους οδικούς άξονες και οι ειδικότερες δράσεις σ` όλους  τους  Δήμους της Βοιωτίας.

Κεντρικό θέμα, όπως αναμενόταν, ήταν και το προσφυγικό ζήτημα, για το οποίο, όπως τόνισε ο κ. Σπανός, η Αυτοδιοίκηση θα έχει εποπτικό ρόλο για την αναλογική και κυρίως ομαλή μεταφορά αιτούντων άσυλο από τα νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα, “με τη δημιουργία ανοικτών δομών για αιτούντες άσυλο και παράλληλη διασφάλιση των συνθηκών υγειονομικής περίθαλψης, εκπαίδευσης και ασφάλειας”.

Όπως σημείωσε πρέπει να  «αποσαφηνιστούν οι ρόλοι, ότι η αυτοδιοίκηση έχει έναν ρόλο εποπτικό, έναν ρόλο να παρακολουθεί και την τήρηση της αναλογικότητας και την ποιότητα των χώρων όπου η αστυνομία, και το Υπ. Προστασίας του Πολίτη, επιλέγει και να το διαχειριστούμε όλοι ως ένα ζήτημα στο πραγματικό του μέγεθος που δεν πρέπει να μας τρομάζει, αλλά θέλει την προσοχή του, την οποία εφόσον δώσουμε νομίζω πως όλα θα μπορέσουν να κυλήσουν ομαλά».

Ο Περιφερειάρχης έκανε λόγο για μια εποικοδομητική συζήτηση με τους δημάρχους και επεσήμανε ότι η κατανομή προσφύγων θα είναι αναλογική σε όλες τους νομούς.

Ειδικά για τη Βοιωτία είπε “θα ληφθεί υπ΄όψιν ότι συγκριτικά έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαχείριση του προσφυγικού”. Ανέφερε ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για τη μεταφορά μεταναστών προσδιορίζοντας ωστόσο τον αριθμό των προσφύγων που αναμένονται, σε 200 έως 300 άτομα.

Όσον αφορά τις φήμες για τη δημιουργία προαναχωρησιακών κέντρων στα στρατόπεδα  Λαμίας ή  Θήβας, ο κ. Σπανός ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, περιμένουμε πως δεν θα υπάρξει κάποιος αιφνιδιασμός, κάθε σχεδιασμός θα περάσει από την τοπική αυτοδιοίκηση, όχι για να κάνουμε τη δουλειά κάποιου άλλου αλλά γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση, εκ φύσεως, έχει τη δομή και τα χαρακτηριστικά που θα επιτρέψουν να ληφθούν οι πιο σωστές και πιο υγιείς αποφάσεις. Εμείς ως περιφέρεια, το τελευταίο που θέλουμε να κάνουμε είναι τον ρόλο του «διαμοιραστή», που θα κάνει τις διαιρέσεις «τόσους εσύ και τόσους εσύ». Πρέπει να προσέξουμε,  οι άνθρωποι που θα έρθουν να έρθουν με τέτοιους όρους υγειονομικής περίθαλψης, παιδείας, ασφάλειας, με τέτοιους όρους συνθηκών διαβίωσης που δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα ούτε για τους ίδιους, ούτε για τους πολίτες της Στερεάς».

Σχετικά με την εξεύρεση καταλυμάτων, για τη φιλοξενία των προσφύγων, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι το θέμα διαχειρίζεται η Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας.

Share.

Leave A Reply