Τρίτη, 26 Ιανουαρίου

Συνεδρίαση ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας για εκλογικό σύστημα και αγροτική οδοποιία

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Συνεδρίασε την Πέμπτη, στη Λαμία, το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, με βασικό θέμα τη συζήτηση επί των δρομολογούμενων αλλαγών του εκλογικού συστήματος για τις ΠΕΔ.

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ.,  Λουκάς Υπερήφανος, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών αρχικά συνεχάρη τα Μέλη του ΔΣ, που επανεκλέχθηκαν στους Δήμους τους, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στο κλίμα συνεργασίας που επικρατεί στην Π.Ε.Δ., το οποίο αποδεδειγμένα αποδίδει καρπούς. «Με συναίνεση και αγαστή συνεργασία έχουμε πετύχει πολλά και στο ίδιο μοτίβο εύχομαι να συνεχίσει και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια δυνατή Π.Ε.Δ., μια Π.Ε.Δ. με βαρύτητα και κύρος. Ήταν ύψιστη τιμή για μένα να διατελέσω Πρόεδρος σε μια τόσο αποτελεσματική περίοδο και ευχαριστώ που συνδράματε με όλες σας τις δυνάμεις και χωρίς προσωπικές ατζέντες για να πετύχουμε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Υπερήφανος.

Σε σχέση με το 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, που αφορούσε την τροποποίηση του εκλογικού συστήματος στις Π.Ε.Δ., ο Πρόεδρος επεσήμανε: «Το Υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται ήδη την τροποποίηση του Π.Δ. 75/2011, όπου περιγράφεται το σύστημα εκλογής των οργάνων των Π.Ε.Δ.. Η ΚΕΔΕ με τη σειρά της έχει υποβάλλει τις προτάσεις της. Έχουμε συγκεντρώσει όλες τις προτεινόμενες αλλαγές κι επί αυτών σας καλώ να τοποθετηθούμε με υπευθυνότητα. Πριν ωστόσο ξεκινήσει η ανάλυση θα ήθελα να πω ότι παρότι το εκλογικό σύστημα αλλάζει ριζικά, είμαι πεπεισμένος ότι, αν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο υιοθετήσει τη συνεργατική κουλτούρα του υπάρχοντος, βάσει της οποίας το 99% των αποφάσεων είναι ομόφωνες, η Π.Ε.Δ. θα συνεχίσει να είναι ενωμένη, αποδοτική και δυνατή, όπως είναι σήμερα».

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πρόταση του Υπουργείου να δίδεται η δυνατότητα σε δύο ή περισσότερους συνδυασμούς των Δημοτικών Συμβουλίων να καταρτίσουν κοινό συνδυασμό για την εκλογή εκπροσώπων στη Γενική Συνέλευση των Π.Ε.Δ., με την οποία τα Μέλη του Δ.Σ. διαφώνησαν καθώς, όπως υποστήριξαν, φαλκιδεύεται η αναλογική εκπροσώπηση των συνδυασμών. Μάλιστα τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ της πρότασης της ΚΕΔΕ, που προβλέπει τη μη ύπαρξη κοινών ψηφοδελτίων παρά μόνο στην περίπτωση των συμπραττουσών παρατάξεων.

Στη συνέχεια ετέθη το θέμα της εκκίνησης της Β’ φάσης των έργων συντήρησης αγροτικής οδοποιίας για τους Δήμους, χρηματοδότηση η οποία αποτελεί κατάκτηση της Π.Ε.Δ. και εφαρμόστηκε πιλοτικά στη Στερεά Ελλάδα, με συνολικό προϋπολογισμό 8,2 εκ. € για τρία έτη. Επί αυτού ο Πρόεδρος ανέφερε πως η Π.Ε.Δ. βρίσκεται ήδη σε επαφή με την Περιφέρεια για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση της επόμενης φάσης, ενώ παράλληλα θα αναλάβει πρωτοβουλία για τη συλλογή στοιχείων σχετικά με την υλοποίηση της Α’ φάσης από τους Δήμους.

 

Share.

Leave A Reply