Δευτέρα, 8 Μαρτίου

Σύσκεψη για τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών της Βοιωτίας-τι θα γίνει με το τέλος δακοκτονίας

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Προγραμματισμένη σύσκεψη με τους ελαιοπαραγωγούς της Π. Ε. Βοιωτίας  πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας, Φανής Παπαθωμά.

Παρευρέθηκαν εκπρόσωποι Δήμων και Συνεταιρισμών που εξέθεσαν τα προβλήματά τους.

Θέματα της σύσκεψης ήταν :

1.Εξαίρεση από την εισφορά δακοκτονίας για το έτος 2018 των ελαιοπαραγωγών της Π. Ε. Βοιωτίας

2. Αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών για τη μείωση της παραγωγής όπως και της ποιοτικής υποβάθμισης του παραγόμενου ελαιολάδου λόγω της έντονης προσβολής από το δάκο

3. Πρόταση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την έγκαιρη διαδικασία των προβλεπόμενων ενεργειών με στόχο οι προβλεπόμενες προκηρύξεις για εργολάβους – ενστάσεις και πρόσληψη έκτακτου προσωπικού να δύναται η εφαρμογή τους από την προηγούμενη χρονιά για τις δύο επόμενες.

Από τη συζήτηση, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αντιπεριφερειάρχη, προέκυψε ότι η καρπόπτωση δεν οφείλεται στην δακοπροσβολή αλλά κυρίως στην εμφάνιση μυκητολογικής προσβολής γλοιοσπορίου και στην προσβολή πυρηνοτρύτη, που ευνοήθηκαν από τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη φετινή περίοδο.

Η Αντιπεριφερειάρχης της Π. Ε. Βοιωτίας, Φανή Παπαθωμά, τόνισε ότι:

«Αντιμετωπίζουμε έγκαιρα τα θέματα που προκύπτουν στο Νομό μας. Συναποφασίσαμε δύο κοινές επιστολές μαζί με τους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς, οι οποίες θα αποσταλούν στο αρμόδιο Υπουργείο, στο οποίο βεβαίως θα γίνουν και οι σχετικές παρεμβάσεις. Είμαστε δίπλα στους παραγωγούς μας με κάθε τρόπο».

Το θέμα απασχόλησε και το πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Λεβαδέων, ύστερα από σχετική ερώτηση του δημοτικού συμβούλου, Γιώργου Ζιώγα.

Ενστάσεις για την καταλληλότητα του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος της δακοκτονίας κατέθεσε η δήμαρχος Γιώτα Πούλου η οποία πρότεινε, σύσκεψη με τους τοπικούς προέδρους των κοινοτήτων για να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς  και κατάθεση αιτήματος για απαλλαγή των ελαιοπαραγωγών από το τέλος δακοκτονίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι ελαιοπαραγωγοί της Βοιωτίας έχουν υποστεί μεγάλη ζημία στην παραγωγή τους.

 

 

 

Share.

Leave A Reply