Του Λουκά Καράντζαλη
Κατάργηση 500 Νομικών προσώπων στους Δήμους και 600 Σχολικών Επιτροπών.
Τα πάνω-κάτω ή τσουνάμι κατά άλλους, φέρνει στους δήμους ο νέος Νόμος 5056/6-10-2023 «Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δήμων, ….» του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο καταργεί όλα τα νομικά πρόσωπα των Δήμων.
Ο Νόμος προβλέπει την κατάργηση την 31 Δεκεμβρίου 2023 των περίπου 500 ΝΠΔΔ και δημοτικών επιχειρήσεων που απασχολούν περί τους 13.000 εργαζόμενους με διάφορες σχέσεις εργασίας και των περισσότερων από 600 σχολικών επιτροπών την 29 Ιουνίου 2024.
Πολλοί δήμαρχοι διαφωνούν κυρίως επί της διαδικασίας, αλλά πολλοί και επί της ουσίας.
Κι αυτό γιατί ειδικά οι μεγάλοι δήμοι που έχουν ΝΠΔΔ και επιχειρήσεις με σημαντικό αριθμό εργαζομένων θα πρέπει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να αναδιατάξουν τις υπηρεσίες τους, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο, αν σκεφτεί κανείς ότι το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη λήξη της τρέχουσας θητείας είναι μόλις 2,5 μήνες.
Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και οι Κοινωφελείς Επιχειρήσεις που καταργούνται στους Δήμους, όπου υπάρχουν, είναι τα εξής:
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ (ΝΠΔΔ)
ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ (ΝΠΙΔ)
ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ (ΝΠΔΔ)
ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ (ΝΠΔΔ)
Η ΚΕΔΕ είχε ζητήσει συνεργασία με το υπουργείο και να συζητηθεί το θέμα σε βάθος, για να αποφευχθούν κλυδωνισμοί και προβλήματα στην αναμόρφωση των υπηρεσιών, ενώ παράλληλα οι εργαζόμενοι στα νομικά πρόσωπα, στις σχολικές επιτροπές και στις δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, συμφωνούν σε γενικές γραμμές διότι μεταφέρονται σε κενές οργανικές θέσεις στους δήμους.
Για την άσκηση των αρμοδιοτήτων των καταργούμενων νομικών προσώπων, οι δήμοι μπορούν να συστήσουν επιτροπές, ενώ για θέματα των σχολικών επιτροπών θα πρέπει να συσταθούν υποχρεωτικά έως δύο επιτροπές, στις οποίες μετέχει τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος σχολικών μονάδων ή Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του οικείου δήμου.
Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι το μέτρο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση δυσλειτουργιών που παρουσιάζουν τα νομικά πρόσωπα των δήμων, λόγω ελλιπούς στελέχωσης και διάσπασης των τοπικών υποθέσεων μεταξύ αυτών και του κεντρικού δήμου.
Όμως η ακριβώς αντίθετη αιτιολογία υπήρχε για την δημιουργία και υπάρχει για την συνέχιση της λειτουργίας των Νομικών προσώπων, για την αποκεντρωμένη λειτουργία εντός του Δήμου και την αποτελεσματικότερη και πιο εξειδικευμένη θεματική παροχή υπηρεσιών πιο κοντά στον πολίτη.
Σχετικά με την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας – ΑΣΓΜΕ τοποθετείται αρνητικά, λέγοντας ότι τα σχολεία θα φτωχύνουν και άλλο.
Τι θα γίνει τελικά;
Η μείωση προσωπικού σε κάθε Δήμο, αλλά και στα νομικά πρόσωπα, οδηγεί στην κατάργηση των Νομικών προσώπων. Η κατάργηση των Νομικών προσώπων των Δήμων οδηγεί και στην βελτίωση της αποτελεσματικότητας της άσκησης των αρμοδιοτήτων των Δήμων και την βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους πολίτες;