Κυριακή, 16 Μαΐου

Τσιόδρας: 48 νέα κρούσματα – συνολικά 743 – 20 νεκροί

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 Στα 743 ανέρχονται τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς σήμερα ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε 48 νέα κρούσματα. Πρόσθεσε ότι 134 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, εκ των οποίων το 60% είναι άνδρες. Επίσης, 45 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι, με μέση ηλικία τα 68 χρόνια. Όλοι εξ αυτών έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 20, με μέσο όρο τα 75 έτη. Εκ των θυμάτων, οι ήταν 14 άνδρες και οι έξι γυναίκες. Όλοι είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα. Εξιτήριο έχουν λάβει 32 άτομα.

«Υπάρχουν όμως και κάποια αισιόδοξα νέα», είπε, τονίζοντας: «Δυο ημέρες στη σειρά υπάρχει μειωμένος αριθμός καταγραφής της νόσου και θανάτων στην γείτονα Ιταλία. Στη χώρα που ξεκίνησε η επιδημία, στην επαρχία Χουμπέι, ο περιορισμός σταματά την Τετάρτη. Όπως καταλαβαίνετε, η διάρκεια των μέτρων ήταν ένας σημαντικός παράγοντας».

«Πρέπει όμως να υπάρχει επαγρύπνηση. Εστίες αναζωπύρωσης μπορεί να υπάρχουν παντού μετά την άρση των μέτρων όταν δεν έχει νοσήσει μεγάλος αριθμός του πληθυσμού. Μόνο μελέτες αντισωμάτων θα δείξουν τους επόμενους μήνες ποιος έχει περάσει τον ιό και ποιος όχι. Σε αντίθεση με κάποιες περιοχές της Κίνας, όπου με μαθηματικές μας εκτιμήσεις πέρασε τον ιό μεγάλο μέρος του πληθυσμού, στις περισσότερες χώρες του κόσμου αυτό δεν ισχύει. Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα για τις ελαφρές περιπτώσεις του ιού και άτυπη συμπτωματολογία.

Άνθρωποι με τέτοια συμπτωματολογία μπορεί να έχουν τον ιό, όπως παραδείγματος χάριν άτομα με διάρροια ή άτομα στα οποία διαταράσσεται η λειτουργία της όσφρησης και δεν μπορούν να μυρίσουν οσμές. Ή ταυτόχρονα να διαταράσσεται η γεύση. Το 40% των περιπτώσεων ανοσμίας, δηλαδή απώλειας ή υπολειτουργίας της αίσθησης της όσφρησης εμφανίζεται μετά από μια ίωση ή λοίμωξη του αναπνευστικού. Στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, εμφανίζονται όλο και περισσότερες περιπτώσεις ανοσμίας σε επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του ιού. Ενώ διάσημος μπασκετμπολίστας στις ΗΠΑ ανακοίνωσε την ανοσμία σαν το μοναδικό χαρακτηριστικό με το οποίο εμφανίστηκε η νόσος», επισήμανε ο κ. Τσιόδρας.

«Η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας δείχνει να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί και να ακολουθεί τις οδηγίες που έχουν δοθεί πιστά», ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Τόνισε πως σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατά το πρώτο 24ωρο εφαρμογής του μέτρου 1,3 εκατ. sms διεκπεραιώθηκαν, ενώ ένα υψηλό ποσοστό δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη διαδικασία. Διαμήνυσε όσο πιο αυστηρά εφαρμόσουμε τα μέτρα τόσο πιο γρήγορα θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας.

Αναφερόμενος στους ταξιδιώτες που ήρθαν από την Ισπανία και τέθηκαν σε καραντίνα, αφού τους αποκάλεσε «υγειονομική βόμβα που ήταν έτοιμη να εκραγεί», τόνισε ότι μετά από τους σχετικούς ελέγχους, 21 εκ των 263 βρέθηκαν θετικοί. Οι ταξιδιώτες αυτοί προέρχονταν από τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη.

Τα μέτρα από αύριο θα αυστηροποιηθούν, τόνισε, κάνοντας εκ νέου έκκληση στους πολίτες να παραμένουν στο σπίτι τους.

Πρόσθεσε ότι η λειτουργία των σούπερ μάρκετ θα είναι Δευτέρα μέχρι Παρασκευή 07:00 – 21:00 και Σάββατο 07:00 – 20:00.

Share.

Leave A Reply