Πέμπτη, 15 Απριλίου

Τσιόδρας: 82 νέα κρούσματα -1314 συνολικά – 49 θάνατοι – Αυστηρές απαγορεύσεις σε δήμους

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σε 82 αυξήθηκαν τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού που καταγράφηκαν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο λοιμωξιολόγος και επικεφαλής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε συνολικά τα 1314 και οι νεκροί είναι συνολικά 49. Ο μέσος όρος ηλικίας των νεκρών είναι τα 72 έτη.

Επίσης, 6 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ακόμη ότι μετά από έλεγχο σε κρουαζιερόπλοιο, 20 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί. Επιβάτες και πλήρωμα συνολικώς αριθμούσαν σε 383 άτομα.

Οι θάνατοι αυξάνονται όχι σε αντίστοιχα ποσοστά με το εξωτερικό, αλλά δείχνει την επιθετικότητα του ιού.

Σχετικά με τη χρήση μάσκας από γενικό πληθυσμό, ο κ. Τσιόδρας είπε: «Θα μπορούσαν όλοι να φορούν μάσκες προσώπου; Ο ΠΟΥ είπε ότι εξακολουθεί να συστήνει να μην φορούν μάσκες εκτός και αν είναι άρρωστοι. Κλινικές μελέτης δεν έχουν αποδείξει ότι μαζική χρήση μάσκας μειώνει την εξάπλωση. Συστήνεται για τους επαγγελματίες. Και για την κάλυψη του στόματος και της μύτης όσων ασθενών. Η χρήση μάσκας δεν αναιρεί την ανάγκη απόστασης».

«Ο ιός διασπείρεται εύκολα. Τα μέτρα έχουν αποτρέψει 59.000 θανάτους. Άλλη μελέτη από το imperial αναφέρει ότι τα μέτρα πρέπει να μείνουν σε ισχύ. Δεν θέλουμε την κορυφή της επιδημίας να έρθει γρήγορα, έτσι ώστε σταδιακά το σύστημα υγείας να μπορεί να ανταπεξέρχεται».

«Αν χαλαρώσουμε όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα» κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Ο μήνας που διανύουμε είναι πολύ κρίσιμος τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας με έμφαση ότι «τίποτε δεν έχει κριθεί».

Απαράδεκτες χαρακτήρισε τις σημερινές εικόνες έξω από τις τράπεζες, επισημαίνοντας ότι κάποιοι πολίτες δεν έχουν καταλάβει τον κίνδυνο που διατρέχουν.

Σε καραντίνα τέθηκε μια ακόμα κοινότητα στην περιοχή της Καστοριάς, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς. Πρόκειται για την κοινότητα Μεσοποταμιάς, η οποία τίθεται σε καραντίνα για 14 μέρες.

Παράλληλα αυστηρότεροι περιοριστικοί όροι επιβάλλονται σε πέντε δήμους στους νομούς Καστοριάς και Ξάνθης. Πρόκειται για τους δήμους Καστοριάς, Νεστορίου και Ορεστίδος καθώς και τους Δήμους Ξάνθης και Μύκης.

Οι περιοριστικοί όροι που θα ισχύσουν για 14 ημέρες, επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ έως τις 8 το πρωί. Παράλληλα αναστέλλεται η δυνατότητα μετακίνησης για παροχή βοήθειας σε άτομα με  ανάγκη, για παρουσία σε τελετή, για σύντομη άσκηση ή για την έξοδο κατοικιδίου.

Τα άτομα που έχουν ανάγκη θα λάβουν βοήθεια από τα προγράμματα βοήθειας στο σπίτι των δήμων, ενώ για τις τελετές θα επιτρέπεται μόνο η παρουσία συγγενών α΄βαθμού σε κηδείες. Για τους κατόχους κατοικίδιων θα επιτρέπεται μόνο η έξοδος για 15 λεπτά έξω από το σπίτι τους.

 

Share.

Leave A Reply