Κυριακή, 18 Απριλίου

Τσιόδρας: «Συνεχίζουμε την επαγρύπνηση, δεν εφησυχάζουμε»

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, στη σημερινή ενημέρωση, ανακοίνωσε 55 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.463, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες. 52 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 15 (27,3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 85% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 57 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Την Πέμπτη μεγάλωσε η λίστα των θυμάτων στη χώρα μας. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μία ημέρα.Από τους 125 νεκρούς οι 32 είναι γυναίκες και οι 93 άνδρες.

«Στόχος είναι η ανίχνευση επιδημιών σε υγειονομικές μονάδες όπου ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα», είπε ο κ. Τσιόδρας και με εμφανή την απογοήτευση στη φωνή του, τόνισε ότι «οι απρόσεκτες συμπεριφορές από όλους μας οδηγούν σε εστιακές αναζωπυρώσεις», προσθέτοντας ότι «τα δεδομένα τονίζουν την ανάγκη επαγρύπνησης».

Η επιτροπή συνεδρίασε και υιοθέτησε την άποψη για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, με τον κ. Τσιόδρα ωστόσο να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα χαλάρωσης. Για τη χρήση των υφασμάτινων μασκών είπε ότι «θα γίνει με ειδική επικοινωνιακή στρατηγική και θα ακολουθήσουν οδηγίες». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι χρειάζεται προσοχή στη χρήση μάσκας, καθώς είναι «συμπληρωματικό μέσο». «Να μη μολυνθούμε χωρίς να θέλουμε από λάθος χρήση της μάσκας», τόνισε και έκανε έκκληση για μεγάλη προσοχή στη χρήση της, με πλύσιμο της με απορρυπαντικό, αλλά και συχνό πλύσιμο των χεριών. Ο κ. Τσιόδρας ανησυχεί για την «ψευδαίσθηση της ασφάλειας» που προσφέρει η χρήση μάσκας.

«Συνεχίζουμε την επαγρύπνηση. Η κατάσταση παραμένει καλή αλλά εύκολα μπορεί να ξεφύγει, δεν εφησυχάζουμε», επισήμανε.

Δηλώσεις Χαρδαλιά

«Η σημερινή παραμένει μια δύσκολη μέρα όσο κι αν μας φέρνει κοντά στην άρση των μέτρων», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι θα επέλθει η «σταδιακή επιστροφή στην καθημερινή κανονικότητα», τονίζοντας ότι «θα χρειαστεί χρόνο και διατήρηση της κοινωνικής ευθύνης, θα συνεχίσουμε να έχουμε νέα κρούσματα, θα χάνουμε συνανθρώπους μας. Η νόσος δεν εξαλείφθηκε, έχουμε δρόμο μπροστά μας». Συμπλήρωσε ότι τα αυστηρά μέτρα παρατείνονται έως την 4η Μαΐου, για να προσθέσει ότι η άρση των μέτρων θα γίνει σε σταδιακές φάσεις το Μάιο και τον Ιούνιο.

Share.

Comments are closed.