Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου

Βέλη ΣΥΡΙΖΑ κατά Ταγκαλέγκα για τον πρόεδρο της ΚΕΔΗΛ- τι απαντά ο δήμαρχος

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μία εβδομάδα μετά την εκλογή του δημοτικού συμβούλου Μανώλη Τσεσμετζή, στη θέση του προέδρου της ΚΕΔΗΛ (Κοινωφελής Επιχείριση Δήμου Λεβαδέων), που διαχειρίζεται  το προσφυγικό, η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Λιβαδειάς τον καταγγέλει για ρατσιστικές θέσεις και αφήνει σημαντικά ερωτήματα για τη συνέχιση του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων στην πόλη.

Η ανακοίνωση 

Η Δημοτική Αρχή τοποθέτησε στην προεδρία της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Λεβαδέων (ΚΕΔΗΛ) τον δημοτικό σύμβουλο κ. Μ Τσεσμετζή που έχει υιοθετήσει και προβάλλει ρατσιστικές και ξενοφοβικές θέσεις για τους πρόσφυγες, μέσω δημόσιων αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι απόψεις αυτές βρίσκονται σε κατάφορη παραβίαση με την οικουμενική διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ και δημιουργούν έντονο προβληματισμό ως προς τις θέσεις της Δημοτικής Αρχής για το προσφυγικό και την επίλυσή του.

Τέτοιες ενέργειες υποσκάπτουν το θετικό κλίμα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού που καλλιεργήθηκε μέχρι σήμερα στην πόλη μας μέσω του, κατά κοινή ομολογία επιτυχημένου και βραβευμένου προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Η Αυτοδιοίκηση, η διοίκηση και οι τοπικοί φορείς οφείλουν να δίνουν λύσεις θετικού χαρακτήρα, με ανθρωπιστικό πρόσημο και όχι να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την επιστροφή και την επικράτηση ξενοφοβικών, ρατσιστικών και εν τέλει εχθρικών προς των άνθρωπο ιδεών και πρακτικών.

Οφείλουμε να στηρίξουμε και να διευρύνουμε τον τρόπο που μέχρι σήμερα διαχειρίστηκε η πόλη μας το προσφυγικό ζήτημα.

Οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής, για την αρνητική διαχείριση ενός θέματος μείζονος σημασίας, που θα έχει συνέχεια στη χώρα μας, είναι καθοριστικές.

Άμεση ήταν η απάντηση του δημάρχου Λεβαδέων Γιάννη Ταγκαλέγκα με βολές κατά της πρώην δημάρχου και νυν βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτας Πούλου.

Διαβάστε την απάντηση του δημάρχου:

Με αφορμή σημερινή δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Λιβαδειάς σχετικά με την τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου κ. Μανώλη Τσεσμετζή στη θέση του Προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Λεβαδέων (ΚΕΔΗΛ) και τις αιτιάσεις ως προς το πρόσωπό του, κρίνω απαραίτητο να διευκρινίσω τα ακόλουθα:

Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να συνεχιστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα φιλοξενίας των προσφύγων, όπως αυτό υλοποιείται μέσω της ΚΕΔΗΛ, το οποίο αποτελεί ένα ιδιαιτέρως επιτυχημένο πρόγραμμα και αποτέλεσε οδηγό για την υλοποίηση παρόμοιων προγραμμάτων και σε άλλους Δήμους της χώρας.  Προεκλογική δέσμευση άλλωστε της παράταξής μου και σημερινής Δημοτικής Αρχής ήταν ότι βασικός της

  • στόχος είναι η ένταξη των προσφύγων στην τοπική κοινωνία, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και την αυστηρή τήρηση των υποχρεώσεών τους όπου και θα απορρέουν τα δικαιώματά τους.
  • Όσον αφορά στο πρόσωπο του Προέδρου της ΚΕΔΗΛ, αυτή αποτελεί προσωπική μου επιλογή και η οποία πραγματοποιήθηκε με βάση δύο βασικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου προσώπου. Το πρώτο ότι προέρχεται από προσφυγική οικογένεια και το δεύτερο τη μέχρι σήμερα πορεία του, η οποία αναδεικνύει το υψηλό αίσθημα ανθρωπισμού που τον διακρίνει κάτι που το ομολογεί η ίδια η πόλη.  Βασικά αναρωτιέμαι όταν προεκλογικά άμεσα και έμμεσα πολλαπλώς του ζητήθηκε να συμμετάσχει στο συνδυασμό της κ. Γιώτας Πούλου τότε εξέλιπαν τα ρατσιστικά και ξενοφοβικά χαρακτηριστικά που του αποδίδονται από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Λιβαδειάς;

Να αναμένουμε λοιπόν ότι το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Λιβαδειάς ότι θα επιδείξει την ίδια ευαισθησία και για άτομα που βρέθηκαν στο ψηφοδέλτιο της κ. Πούλου και είναι γνωστό ότι είχαν επικοινωνήσει και συνεχίζουν να επικοινωνούν ρατσιστικά και ξενοφοβικά μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Επίσης, οφείλω να τονίσω ότι η σπουδή του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Λιβαδειάς με την οποία προεξοφλεί ότι θα υπάρξει αρνητική διαχείριση του προσφυγικού και κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΗΛ πριν ακόμη αυτός αναλάβει τα καθήκοντά του, τορπιλίζει το θετικό κλίμα που υπάρχει στην τοπική κοινωνία σχετικά με τους πρόσφυγες, δημιουργώντας τη βάση για την ανάπτυξη διχαστικού κλίματος που σαφώς δεν συνάδει με την έννοια της συλλογικής προσπάθειας για την ειρηνική φιλοξενία των προσφύγων στην πόλη μας.

 

Share.

Leave A Reply