Δευτέρα, 17 Μαΐου

Βελτιώστε την ταχύτητα και την ποιότητα του WiFi με απλά βήματα

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μία από τις σπουδαιότερες τεχνολογικές δημιουργίες της εποχής μας αποτελεί το WiFi, το οποίο είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένο με το Internet.

Τουλάχιστον, όταν λειτουργεί σωστά, γιατί όταν αυτό δεν συμβαίνει, η αργή μεταφορά δεδομένων είναι ένα αναπόφευκτο αποτέλεσμα που μεταφράζεται σε απογοήτευση για το χρήστη. Υπάρχουν κάποιες χρήσιμες συμβουλές, ώστε να κάνουμε απλά βήματα προς τη βελτίωση της ταχύτητας και κατ’ επέκταση της ποιότητας του σήματος WiFi. Τα tips αυτά για τη βελτίωση του WiFi αναλύει σε σχετικό report της η Devolo.

Το πρώτο, που συνιστά η εταιρεία στους χρήστες, είναι να αναλύσουν τη σύνδεση του WiFi. “Μόλις ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε το δίκτυο σας, γίνεται σαφές κατά πόσον έχετε ή όχι, καλή ασύρματη κάλυψη. Είναι εύκολο να καταλάβετε αν υπάρχει πρόβλημα σε αυτήν, ακόμη κι αν δεν είστε τεχνικός. Θα πρέπει όμως, να εξετάσετε λεπτομερώς τις παραμέτρους σύνδεσης του Internet”, σημειώνει η εταιρεία.

Μία χρήσιμη επιλογή application, ανάλυσης της σύνδεσης, το οποίο και οι ειδικοί συστήνουν είναι το “Ekahau HeatMapper”. Αυτή η εφαρμογή επιτρέπει τη δημιουργία ενός σχεδίου “κάλυψης” του σπιτιού με ασύρματο Internet. Στη συνέχεια, ο χρήστης μπορεί να μετρήσει την κάλυψη του WiFi (πράσινο=καλή απόδοση, κόκκινο=κακή ή μηδενική λήψη). Πολλοί χρήστες επιλέγουν επίσης το “WiFi Analyzer”.

Βελτίωση συνθηκών

“Μην μπείτε αμέσως στη διαδικασία να αγοράσετε μία ακριβή συσκευή για τη βελτίωση του WiFi. Ξεκινήστε την προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών, που ήδη έχετε, ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές”, τονίζεται στην έκθεση της εταιρείας. Όπως σημειώνει, ο router είναι η μόνη πηγή ασύρματου σήματος: για να επιτευχθεί η βέλτιστη κάλυψη, τοποθετήστε τον στην πιο κεντρική διαθέσιμη θέση μέσα στο σπίτι. Ο router θα πρέπει, επίσης, να τοποθετηθεί, όσο ψηλότερα γίνεται, όπως για παράδειγμα πάνω σε ένα ντουλάπι ή σε ένα ψηλό ράφι, ώστε να παρέχει καλύτερη διανομή του σήματος.

“Βεβαιωθείτε ότι η συσκευή WiFi δεν κρύβεται πίσω από αντικείμενα, όπως για παράδειγμα μια γλάστρα ή ένα ντουλάπι. Μπορεί αισθητικά να φαίνεται καλύτερα, αλλά δημιουργεί ένα σημαντικό εμπόδιο στην απόδοσή του WiFi. Εάν ο router διαθέτει μία ή περισσότερες κεραίες, “παίξτε” λίγο με τους προσανατολισμούς, στοχεύοντας στα σημεία που έχουν κακή λήψη, έτσι ώστε να επιτύχετε την επιθυμητή βελτίωση”, συνιστά η εταιρεία.

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι η ρύθμιση του router. “Αρχικά, θα πρέπει να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των ρυθμίσεων του router σας, ώστε να μπορέσετε να αναιρέσετε τις αλλαγές, αν κάτι πάει στραβά. Οι περισσότεροι routers διαθέτουν αυτήν την επιλογή στο μενού. Εάν λοιπόν υπάρχει αυτή τη δυνατότητα, ελέγξτε τη λειτουργία του καναλιού σας. Εδώ μπορείτε να δείτε περισσότερες ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα το κανάλι που χρησιμοποιεί το WiFi για τη μετάδοση, καθώς επίσης και πόσα ασύρματα δίκτυα υπάρχουν στο χώρο, τα οποία χρησιμοποιούν το ίδιο εύρος. Αν το κανάλι σας δείχνει πολύ απασχολημένο, απλά αλλάξτε κανάλι”.

“Βελτιώστε τη λήψη”

“Αν τίποτα από όλα αυτά δεν βοήθησε, μέχρι τώρα, σημαίνει ότι ο router δεν ήταν το πρόβλημα. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί η αιτία να είναι οι δέκτες σας. Φορητοί υπολογιστές και PCs, σας δίνουν τη δυνατότητα βελτίωσης της λήψης χρησιμοποιώντας WiFisticks, που είναι add-ons που παρέχουν εξωτερικές κεραίες WiFi. Ένα WiFistick θα βοηθήσει, επίσης, εάν το WiFimodule στο laptop ή το PC σας είναι κατεστραμμένο. Οι μονάδες USB είναι απλά συνδεδεμένες σε μια ανοιχτή θύρα και συνήθως εγκαθιστούν τα απαραίτητα προγράμματα οδήγησης αυτόματα. Αυτό επιτρέπει, επίσης, να ενημερώσετε παλαιότερο υλικό με τα νέα πρότυπα WiFi (όπως “Ν” ή “AC”). Φυσικά, οι συμβουλές για την τοποθέτηση του router σας (βλέπε παραπάνω) ισχύουν και για τους δέκτες σας. Μια θέση με όσο το δυνατό λιγότερα εμπόδια, προτιμάται. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, ίσως βοηθήσει αν χρησιμοποιήσετε ένα καλώδιο επέκτασης USB,που παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στην τοποθέτηση του δέκτη. Αν καμία από τις προηγούμενες συμβουλές δεν έχει δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε οι προσαρμογείς Powerline, (σε συνδυασμό με WiFi repeaters) σίγουρα θα βοηθήσουν. Οι WiFi repeaters είναι συνήθως η πρώτη επιλογή καθώς λύνουν το πρόβλημα σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά κάποιες φορές οι επιδόσεις τους υστερούν σε σχέση με τις προσδοκίες των χρηστών”.

 

 

Share.

Leave A Reply