Πέμπτη, 13 Μαΐου

Βιβλιοπαρουσίαση από την Ομάδα Μελέτης Σύγχρονης Ιστορίας Βοιωτίας

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η Ομάδα Μελέτης Σύγχρονης Ιστορίας ν. Βοιωτίας προσκαλεί στη βιβλιοπαρουσίαση «Λαϊκές Εξουσίες & Δομές Αυτό-οργάνωσης:η έμπρακτη διεκδίκηση μιας άλλης κοινωνίας.Τα ιστορικά παραδείγματα» (Εκδόσεις: Νότιος Άνεμος), την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019 και ώρα 20:00 στον «Χώρο Τέχνης και Πολιτισμού του Δήμου Λεβαδέων» – Δωδεκανήσου 5 (Πλησίον ΚΑΠΗ).

Το βιβλίο παρουσιάζει ο συγγραφέας και ιστορικός Μιχάλης Λυμπεράτος, συντονίζει η Ελένη Πούλου.

Πρόκειται για την πρώτη έκδοση της Ομάδας Μελέτης Σύγχρονης Ιστορίας ν. Βοιωτίας η οποία είναι αποτέλεσμα διημερίδας που διοργανώθηκε στη Λιβαδειά.

Λίγα λόγια για την έκδοση:

Συστατικός όρος λειτουργίας και επιβίωσης μιας κοινωνίας, όταν βρίσκεται σε κρίση λόγω έντασης των κοινωνικών ανισοτήτων στο εσωτερικό της ή καταστρατηγείται η πολιτική ελευθερία των πολιτών της, είναι η δυνατότητα της να αυτό-οργανώνεται, να αμύνεται με συνέπεια και να επεξεργάζεται, εκ νέου, τους τρόπους διαχείρισης των λειτουργιών της. Την μελέτη αυτής της δυνατότητας επιχειρεί το βιβλίο αυτό με αφορμή το παράδειγμα μιας τοπικής κοινωνίας, όπως αυτή των οικισμών της Βοιωτίας στην Κατοχή. Στην περίπτωση της φαίνεται πως η συλλογική επινοητικότητα συνδυάστηκε με το αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης των ανθρώπων για να βελτιώσει, ουσιωδώς, τις συνθήκες ζωής τους.
Πρόσθετα επιχειρήθηκε και μια συγκριτική προσέγγιση του φαινομένου, τόσο διαχρονικά, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Από την Ικαρία του 19ου αιώνα φτάσαμε στο Κομπάνι των αγώνων των Κούρδων στα 2014, διασχίζοντας τα μονοπάτια της Παρισινής Κομμούνας, δύο αιώνες πριν, την αυτό-οργάνωση των κοινοτήτων στην Ισπανία στα 1936 και το κοινοτικό μοντέλο των «Τσιάπας», στο νοτιο-ανατολικό Μεξικό, στις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα.

Share.

Leave A Reply