Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία για το δημογραφικό πρόβλημα στη Βοιωτία, όπως αυτό αποτυπώνεται σε στοιχεία που παρουσιάζει, σε σχέση με τη μείωση των εγγραφών στα δημοτικά σχολεία, ο εκπαιδευτικός Ηλίας Τραμπάκουλος, αιρετός στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας και πρώην δημοτικός σύμβουλος Θηβαίων.
Με τίτλο “Γεννάτε γιατί χανόμαστε” ο κ. Τραμπάκουλος αναφέρει:
Αυτές τις μέρες ολοκληρώνονται οι εγγραφές στα νηπιαγωγεία και την Α΄ τάξη στα δημοτικά σχολεία όλης της χώρας.
Όπως σε όλη την Ελλάδα έτσι και στη Βοιωτία οι μαθητές που φοιτούν στα σχολεία μας συνεχώς μειώνονται με δραματικό τρόπο.
Συζητώντας με διευθυντές/ντριες δημοτικών και νηπιαγωγείων απελπίζεσαι.
Σε μονάδες των πόλεων (Λιβαδειά, Θήβα, Σχηματάρι, Ορχομενός, Αλίαρτος κ.λ.π) από τις 40 και 50
εγγραφές που είχαμε πριν λίγα χρόνια στα δημοτικά έχουμε πέσει στις 30 και τις 20. Ακόμη και μονοψήφιους αριθμούς εγγραφών έχουμε σε «μεγάλα» σχολεία. Βέβαια, δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη οι εγγραφές μιας και με τον νέο ηλεκτρονικό τρόπο εγγραφής έχουμε δυσκολίες αφού παρουσιάζει δυσλειτουργίες κυρίως στην εγγραφή αλλοδαπών μαθητών. Και να σκεφτείτε ότι το 10-15% των μαθητών είναι αλλοδαποί.
Αν τώρα μιλήσουμε και για τα σχολεία των χωριών- μικρών και μεγάλων- θα αντικρύσουμε ακόμη χειρότερη εικόνα.
Στα μικρά χωριά τα σχολεία έχουν κλείσει ενώ στα μεγαλύτερα καταργούνται και μειώνονται τα τμήματα ελλείψει μαθητών.
Η εκπαιδευτική κοινότητα ζητάει να μειωθεί η αναλογία εκπαιδευτικού προς μαθητή προκειμένου να «σωθούν» κάποια τμήματα και κάποια σχολεία. Έτσι θα βελτιωθεί και η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης μιας και οι δυσκολίες μέσα στις αίθουσες έχουν ενταθεί αφού τα κοινωνικά, οικονομικά, οικογενειακά κ.λ.π προβλήματα «χτυπάνε κόκκινο».
Για την ώρα το αρμόδιο υπουργείο κωφεύει και φροντίζει να δημιουργεί πληθωρικά τμήματα.
Με αυτά τα στοιχεία κατανοούμε εύκολα ότι το δημογραφικό είναι ή τείνει να γίνει το Νο1 πρόβλημα της πατρίδας μας. Πρόβλημα που δε λύνεται με λόγια και πανηγύρια ούτε με επιδόματα λίγων ευρώ.
Η έλλειψη παιδικών και βρεφικών σταθμών, ιατρικής φροντίδας, χαμηλών μισθών, η ακρίβεια σε προϊόντα και υπηρεσίες λειτουργούν καταλυτικά ώστε οι νέοι να μην παντρεύονται και τα νέα ζευγάρια να μην βάζουν στον οικογενειακό προγραμματισμό τους τη γέννηση παιδιών.
Μέτρα τώρα πριν τα παιδιά γίνουν «είδος προς εξαφάνιση».