Δευτέρα, 10 Μαΐου

Ζωντανό το αίτημα για τις Γερμανικές επανορθώσεις που υπολογίζονται στα 190δις ευρώ

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η Γερμανία οφείλει να αποδεχτεί να πληρώσει και να ξεκινήσει άμεσα διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για να διευθετηθεί το ζήτημα των μεγάλων καταστροφών που προξένησε η ναζιστική Γερμανία την περίοδο της Κατοχής». Αυτό ανέφερε ο συγγραφέας, ιστορικός, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Κοινωνικής Ιστορίας του 20ου αιώνα Καρλ Χάιντς Ροθ(Karl-Heinz Roth).

Ο Γερμανός ιστορικός βρέθηκε στη Λιβαδειά προκειμένου να συμμετάσχει στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου, που συνέγραψε με τον επίσης Γερμανό ιστορικό Χάρτμουτ Ρούμπνερ (Hartmut Rubner, «Η οφειλή των επανορθώσεων: υποθήκες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και την Ευρώπη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ο τόπος μου».

Το βιβλίο αποτελεί έναν απολογισμό των όσων έγιναν την περίοδο της ναζιστικής κατοχής, στην Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει και συμπυκνώσει στο βιβλίο τους, οι δύο Γερμανοί ιστορικοί είναι αποκαλυπτικά και άκρως σοκαριστικά.

Ο Καρλ Ροθ ανέφερε, στην ομιλία του, ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς οι ελληνικές αξιώσεις ανέρχονται στο ποσό των 190 δισ. ευρώ που πρέπει να πληρωθούν, και κάλεσε τους πολίτες, τα κινήματα, στην Ελλάδα και στη Γερμανία να ασκήσουν πίεση στη Γερμανία προκειμένου να επιτευχθεί αυτό το δίκαιο αίτημα. Τόνισε, μάλιστα, χαρακτηριστικά: «Η ναζιστική Γερμανία διέπραξε φοβερά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Ελλάδα, και λεηλάτησε μεθοδικά την ελληνική οικονομία και συνεπώς οφείλει να πληρώσει επανορθώσεις και αποζημιώσεις. Αυτή η οφειλή βασίζεται στο διεθνές δίκαιο. Οφείλει η Γερμανία να πληρώσει, οφείλει να το αποδεχτεί και να ξεκινήσει άμεσα διαπραγματεύσεις για να βρεθεί μια λύση για τη διευθέτηση του ζητήματος αυτού. Σύμφωνα με υπολογισμό μας οι Ελληνικές αξιώσεις ανέρχονται στο ποσό των 190 δισ. ευρώ που πρέπει να πληρωθούν, και οι πολίτες, τα κινήματα, στην Ελλάδα και στη Γερμανία πρέπει να ασκήσουν πίεση στην Γερμανία προκειμένου να επιτευχθεί αυτό το δίκαιο αίτημα».

Το αίτημα για τη διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ζωντανό μεν αλλά με πολλές προεκτάσεις νομικά, πολιτικά, ηθικά, όπως τόνισαν αρκετοί ομιλητές της εκδήλωσης. Σύμφωνα με το βουλευτή Βοιωτίας Νίκο Θηβαίο, το πόρισμά της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για τις Επανορθώσεις θα εκδοθεί στις αρχές Μαρτίου και το επόμενο βήμα θα είναι η διεκδίκηση τους, συντεταγμένα με όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης επανήλθε και το θέμα υλοποίησης της απόφασης του πρωτοδικείου Λιβαδειάς, που εκδίκασε αποζημιώσεις για τα θύματα της Σφαγής του Διστόμου. Ο Δήμαρχος Διστόμου Γιώργος Γεωργακός κάλεσε την κυβέρνηση και συγκεκριμένα τον Υπουργό Δικαιοσύνης  να υπογράψει για την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης που προβλέπει την κατάσχεση γερμανικών περιουσιακών στοιχείων.

Στην εκδήλωση, εκτός από τον  Karl Heinz Roth, μίλησαν επίσης  η Χριστίνα Σταμούλη Δικηγόρος, Διαχειρίστρια του Αρχείου Ιωάννη Ε. Σταμούλη και ο Ιωάννης Σταθάς, Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για την Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης που τελούσε υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Δήμου Διστόμου– Αράχοβας – Αντίκυρας και του Αρχείου Ιωάννη Ε. Σταμούλη, τη στήριξη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, συντόνισε ο Ηλίας Τσολακίδης, μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας “Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ”.

Την παρακολούθησαν η αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά, η δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου, οι υποψήφιου περιφερειάρχες Δημήτρης Αναγνωστάκης και Φάνης Σπανός, αρκετοί αιρετοί, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες.

 

 

 

 

Share.

Leave A Reply